Hoe werkt de omvormer van een thuisbatterij?

Wie de componenten van een thuisbatterij nader bekijkt, merkt al snel op dat de omvormer een belangrijk onderdeel is van het systeem. Naast de omvormer beschikt de thuisaccu’s over een batterijpakket en Battery Management System (BMS).

Regelmatig stellen consumenten de vraag, hoe werkt de omvormer van een thuisbatterij en is dit vergelijkbaar met die van een PV-systeem? Is het mogelijk om de thuisbatterij aan te sluiten op een omvormer van zonnepanelen die eerder al geïnstalleerd zijn? In dit artikel lees je meer over de werking van de omvormer van een thuisbatterij. 

Er zijn thuisbatterijen waarbij de omvormer als een los apparaat geïnstalleerd wordt. Veel moderne modellen beschikken echter over een geïntegreerde omvormer. Zo hoef je uitsluitend de module aan de muur of op de grond te laten aansluiten. 

Thuisbatterij uitgevoerd met een hybride omvormer 

Thuisbatterij omvormer
Uitleg over de werking van thuisbatterij omvormers

Een van de voornaamste verschillen tussen de omvormer van een PV-systeem en die van een thuisaccu, is dat die laatste een hybride model betreft. Omvormers voor zonnepanelen zetten de opgewekte gelijkstroom (DC) uitsluitend om naar wisselstroom (AC).

Daar waar de hybride omvormer van een thuisbatterij daarnaast ook de wisselstroom om kan zetten naar gelijkstroom. Dat laatste is noodzakelijk om de opgewekte zonnestroom op de thuisbatterij te kunnen bewaren. Wil je de batterij ontladen voor het gebruik van je elektrische apparaten in huis? In dat geval wordt de opgeslagen gelijkstroom omgezet naar wisselstroom. 

Zonnepanelen aansluiten op hybride omvormer 

Waar het niet mogelijk is om een thuisbatterij aan te sluiten op de omvormer van een PV-systeem, werkt dit andersom wel. Je kunt een nieuw PV-systeem in sommige gevallen aansluiten op de hybride omvormer van je thuisbatterij. Laat je hier vooraf goed over adviseren door een specialist of installateur. 

Dat je op een hybride omvormer zowel zonnepanelen als een thuisbatterij aan kunt sluiten, kan een reden zijn om ook bij je nieuwe zonnepanelen direct voor een hybride omvormer te kiezen. Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens die overwegen om in de toekomst alsnog voor een thuisbatterij te kiezen. 

Thuisbatterij met een dynamisch energiecontract 

Steeds vaker overwegen huishoudens een thuisbatterij te combineren met een dynamisch energiecontract. Het voordeel van deze combinatie is dat je de mogelijkheid hebt om stroom in te kopen bij een lage stroomprijs.

Stijgt de prijs later op de dag? In dat geval ben je onafhankelijk van het net; je ontlaadt de voordelig opgeladen thuisaccu. Bij een dynamisch energiecontract wisselt de stroomprijs ieder uur. Zeker op zonnige lente- en zomerdagen daalt de prijs vaak rond het middaguur, doordat de aanvoer van stroom op die momenten veel groter is dan het verbruik ervan.

Een hybride omvormer maakt het mogelijk om de AC-stroom van het stroomnet op de thuisbatterij op te slaan als DC-stroom. 

Voordelen van een hybride thuisbatterij omvormer 

Dat een thuisbatterij voorzien is van een hybride omvormer hangt niet alleen samen met de mogelijkheid om DC-stroom om te zetten naar AC-stroom en andersom. Met een hybride omvormer is het mogelijk om je energieverbruik beter over de dag te spreiden. Wekken de zonnepanelen aan het eind van de middag geen stroom meer op? In dat geval zorgt de hybride omvormer voor het ontladen van de thuisbatterij. 

Niet alleen past dit goed bij een duurzame levensstijl; je verbruikt immers zo veel mogelijk van de zelf opgewekte stroom. Ook helpen hybride omvormers je hiermee te besparen op de energiekosten. 

Rendement van een (hybride) omvormer 

Bij het gebruik van een (hybride) omvormer door de thuisbatterij gaat een klein deel van de opgewekte of ingekochte stroom verloren. In de afgelopen jaren zijn deze omvormers echter dermate ontwikkeld, dat het rendement hiervan al snel boven de 90% ligt. Oudere modellen kunnen een lager rendement hebben. De installateur vertelt je hier meer over. 

Vervangen van omvormer thuisbatterij 

Het komt voor dat een omvormer eerder defect raakt dan bijvoorbeeld het batterijpakket. In zo’n situatie is het vaak niet direct noodzakelijk om de volledige thuisbatterij te vernieuwen. Je kunt in dit geval kiezen voor het vervangen van de omvormer. De rest van het systeem blijft intact. Laat een dergelijke klus altijd door een erkende installateur uitvoeren. Het voorkomt dat de thuisbatterij onnodig beschadigd raakt.  

Advies over de investering in een thuisbatterij 

Wil je meer weten over de werking van een (hybride) thuisbatterij omvormer, of ben je nieuwsgierig naar de voordelen van de thuisbatterij als compleet systeem? Een specialist kan je hier meer over vertellen. Laat je hierbij adviseren over de combinatie van een (bestaand) PV-systeem met een thuisaccu, om zo goedkoper te wonen en minder afhankelijk te zijn van het stroomnet.