Met de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling in 2027 wordt het opslaan van zelf opgewekte groene stroom steeds aantrekkelijker. Immers, zonder salderingsregeling is het financiële voordeel uit het terugleveren van groene stroom aanzienlijk minder groot dan momenteel het geval is.
Daar komt bij dat een groeiend aantal energieleveranciers kiest voor het in rekening brengen van terugleverkosten bij huishoudens met zonnepanelen. Wat is de impact van een thuisbatterij op de energierekening? Zijn er andere factoren die invloed hebben op de kostenbesparing die een thuisaccu huishoudens oplevert? In dit artikel zetten we de belangrijkste aspecten voor je op een rijtje.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat huishoudens gemiddeld dertig procent van de opbrengst van hun PV-systeem zelf verbruiken. Dit betekent dat zeventig procent ervan kan worden opgeslagen op een thuisbatterij. In potentie levert dat een forse besparing op de energiekosten op.
Kosten besparen door groene stroom in huis op te slaan
Een thuisbatterij maakt het mogelijk om een overschot aan zelf opgewekte groene stroom in huis te bewaren. Van zo’n overschot kan sprake zijn op werkdagen waarop je op kantoor werkt, waarbij de opbrengst van het PV-systeem overdag hoger ligt dan het verbruik van je huishouden.
Of denk aan een zonnig weekend in de zomer, waarbij je de dag voornamelijk buiten doorbrengt. Het inschakelen van de vaatwasser of wasmachine zal de opbrengst van de zonnecollectoren onvoldoende compenseren, als gevolg waarvan je een deel van de opgewekte stroom teruglevert.
Door deze stroom op een thuisbatterij te bewaren, heb je later op de dag de mogelijkheid om deze energie alsnog zelf te verbruiken. Je bent hierdoor minder afhankelijk van het stroomnet; het aantal kWh aan stroom dat je afneemt daalt. Het verschil in je huidige afname en dat na de montage van een thuisbatterij is de besparing die het systeem jouw huishouden oplevert.
Exacte besparing van verschillende factoren afhankelijk
De exacte besparing bij het gebruik van een thuisaccu is van meerdere factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen door het jaar heen, of denk aan het gemiddelde stroomverbruik van je huishouden.
Ook de capaciteit van de thuisbatterij speelt hierbij een rol. Des te meer stroom je opwekt en opslaat, des te groter logischerwijs ook de besparing is die de thuisaccu je oplevert.
Energierekening verlagen door stroom goedkoop in te kopen
Niet alleen het opslaan van een overschot aan stroom biedt je de mogelijkheid om de energierekening te verlagen. Verschillende thuisbatterijen zijn voorzien van slimme software, waarmee je kunt handelen op de onbalans- en EPEX-markt.
Let op, dat is uitsluitend mogelijk wanneer je de thuisaccu combineert met een dynamisch energiecontract. Er zijn steeds meer energiemaatschappijen die deze contracten aan particuliere huishoudens aanbieden.
Bij een dynamisch energiecontract wijzigt de stroomprijs ieder uur. In het geval dat de stroommarkt niet in balans is, bijvoorbeeld wanneer het aanbod aan stroom veel hoger is dan de vraag, levert dat dalende stroomprijzen op.
Andersom stijgt de prijs bij een groeiende vraag, bijvoorbeeld in de namiddag en avond. Koop stroom in bij een lage stroomprijs en verbruik dit vervolgens op momenten dat de prijs stijgt. Het verschil tussen beide tarieven is de besparing die deze toepassing van een thuisbatterij je oplevert.
Capaciteit van een gemiddelde thuisbatterij
De meeste huishoudens hebben voldoende aan een thuisbatterij met een capaciteit van 5 of 10 kWh. Het voordeel aan een dergelijke capaciteit is dat een verzwaring van de aansluiting in de meterkast vaak niet nodig is. Vanaf 10 kWh moet dat wel, een dergelijke capaciteit vergt een 3-fasen aansluiting.
Voor een thuisbatterij met een capaciteit tot 10 kWh betaal je gemiddeld genomen tussen de 3.500 en 7.500 euro. Deze investering heeft impact op het rendement van het systeem; de besparing op de energierekening gebruik je immers eerst om de investering terug te verdienen.
Het wordt aangeraden om te kiezen voor een lithium-ijzerfosfaat batterij. Deze moderne systemen gaan een groot aantal laadcycli mee; veel meer dan de klassieke lithium-ion thuisaccu. Daar komt bij dat een lithium-ijzerfosfaat batterij brandveiliger is.
Advies over rendement van een thuisbatterij
Wil je meer weten over het rendement van een thuisbatterij in jouw woning? Laat je adviseren door een specialist. Deze kijkt naar je huidige verbruik, naar de gemiddelde opbrengst van je PV-systeem en naar het type energiecontract dat je hebt.
Op basis hiervan kan de specialist een reëel beeld geven van de verwachte besparing op je energiekosten. Ook kan deze je adviseren over de capaciteit van de thuisbatterij die het beste past bij jouw situatie.