Wanneer er gedurende de dag schaduw over je zonnepanelen valt, heeft dat invloed op het rendement van het PV-systeem. Het is afhankelijk van het type omvormer dat je gebruikt, hoe groot die invloed precies is. Zo zal de schaduw bij het gebruik van micro-omvormers uitsluitend impact hebben op de zonnepanelen die in de schaduw liggen. Zonnepanelen waarop de zon nog wel schijnt, worden niet getroffen. In het geval van een stringomvormer is dat laatste wel het geval; schaduw heeft in dit geval impact op alle zonnepanelen van het PV-systeem, ook op de zonnepanelen die zelf niet in de schaduw vallen. Wat is de invloed van schaduw op zonnepanelen op het batterijrendement? Wordt ook het rendement van je batterijsysteem beïnvloed door de schaduw op zonnecollectoren? In dit artikel lees je er meer over.
Batterijsysteem heeft een eigen hybride omvormer
Waar het type omvormer impact heeft op het rendement van het PV-systeem, is de impact ervan op het batterijrendement nul. Een thuisbatterij heeft namelijk een eigen omvormer. Het aansluiten van de batterij op de omvormer van een PV-systeem is vaak niet mogelijk, omdat deze omvormers slechts in één richting werken: energie van de zonnepanelen omzetten in bruikbare stroom. De hybride omvormer van een batterijsysteem werkt in twee richtingen. Deze kan bruikbare stroom omzetten in energie die kan worden opgeslagen en andersom.
Andersom kan een PV-systeem vaak wel op de hybride omvormer van een thuisbatterij worden aangesloten. Een installateur kan je hier meer over vertellen, mocht je de installatie van een batterijsysteem willen combineren met de investering in zonnepanelen.
Terugverdientijd afhankelijk van rendement PV-systeem
Hoewel de schaduw op zonnepanelen niet direct invloed heeft op het rendement van een batterijsysteem, kan het wel degelijk invloed hebben op de terugverdientijd. Des te meer de zonnepanelen op het dak aan energie opwekken, des te minder stroom hoef je van het net af te nemen. Dat betekent dat je maandlasten dalen en je daarmee de investering in de thuisaccu terugverdient. Vanzelfsprekend spelen meer factoren een rol. Denk aan de opslagcapaciteit van het systeem, het laadvermogen ervan, enzovoorts. Het zijn factoren die bepalen of alle door de zonnepanelen opgewekte stroom op de thuisbatterij kan worden opgeslagen.
Verschillende andere toepassingen van thuisaccu’s
Moderne thuisaccu’s worden niet alleen gebruikt voor de opslag van zelf opgewekte hernieuwbare zonnestroom. Er zijn meer mogelijke toepassingen van de batterij. Denk bijvoorbeeld ook aan de handel in energie. Je profiteert hierbij van de volatiliteit in de stroomprijzen op de onbalans- en EPEX Spot-markt. Houd er rekening mee dat voor deze toepassing van een thuisbatterij een dynamisch energiecontract vereist is. Daarbij moet je energieleverancier het op deze wijze gebruiken van het batterijsysteem ondersteunen.
De combinatie van mogelijke toepassingen maakt dat je de impact van schaduw op zonnepanelen op het batterijrendement kunt beperken. Op dagen dat je zonnepanelen maar weinig stroom opwekken, kies je voor een andere modus in het Energie Management Systeem (EMS) van je batterij.
Opslagcapaciteit afstemmen op opbrengst PV-systeem
Bij de aankoop van een batterijsysteem is het belangrijk om vooraf advies in te winnen over de meest ideale opslagcapaciteit voor jouw huishouden. Vaak wordt voor de beantwoording van deze vraag naar twee factoren gekeken: het gemiddelde dagelijkse stroomverbruik van je huishouden en de piek in de opbrengst van je PV-systeem. De thuisbatterij moet immers voldoende ruimte bieden om de opgewekte zonnestroom op piekmomenten op te kunnen slaan.
Wanneer er veel schaduw op de zonnepanelen valt, zal de piek in de daadwerkelijke opbrengst van je PV-systeem fors lager liggen dan de theoretische piek ervan. Die theoretische piek bereken je door het vermogen per paneel (vaak zo’n 450 Wp) te vermenigvuldigen met het aantal zonnepanelen waaruit het PV-systeem bestaat. De uitkomst vermenigvuldig je vervolgens met een factor 0,8 tot 0,9, afhankelijk van de mate waarin het systeem gedurende de dag in de schaduw ligt. Die laatste waarde is bepalend voor de opslagcapaciteit van het batterijsysteem.
In de praktijk blijkt dat veel huishoudens met zonnepanelen voldoende hebben aan een opslagcapaciteit van 5 of 10 kWh.
Advies over aanschaf thuisaccu bij PV-systeem
Heb je al een PV-systeem en overweeg je momenteel een thuisaccu aan te schaffen om zelf groene stroom op te kunnen slaan? Laat je over de mogelijkheden adviseren door onze adviseurs. Zoek vooraf alvast eens uit wat je huidige energieverbruik en de productie van je PV-systeem is. Het helpt bij het voorleggen van de mogelijkheden op het gebied van energieopslag in huis. Direct meer weten over de kosten van het installeren van een batterijsysteem? Via onze website kun je een vrijblijvende offerte aanvragen.