Het aanbod aan thuisbatterijen groeit de laatste jaren hard, mede gedreven door de toenemende vraag. Huishoudens kiezen voor een thuisbatterij om zelf opgewekte zonnestroom op te slaan, om stroom voordelig in te kopen op de markt bij de combinatie met een dynamisch energiecontract, enzovoorts. Je hebt bij de aankoop van een thuisaccu de keuze uit modellen van 2, 5, 10 of zelfs 20 kWh. Is het slimmer om meerdere kleine thuisbatterijen, of juist één grote accu te kopen? In dit artikel lees je er meer over.
Modulaire of stapelbare opbouw van thuisbatterijen
Veel moderne thuisbatterijen hebben een modulaire of stapelbare opbouw. Dit betekent dat wanneer je een eerste thuisbatterij plaatst, deze na een of meerdere jaren eenvoudig uit te breiden is met een twee of zelfs derde module. De totale opslagcapaciteit van het systeem groeit op deze wijze mee met de behoeften van jouw huishouden. Mogelijk overweeg je op termijn een volledig elektrische warmtepomp, een laadpaal voor je elektrische auto of bijvoorbeeld een aantal extra zonnepanelen aan te sluiten. Het zijn situaties die een uitbreiding van je thuisbatterij interessant maken.
Vaak is op voorhand niet met zekerheid te stellen welke verduurzamende maatregelen je in de komende jaren neemt. In zo’n geval zijn meerdere kleine thuisbatterijen, uitgaande van een uitbreiding op termijn, interessanter dan direct één grote thuisaccu.
Het voordeel van meerdere kleine thuisbatterijen ten opzichte van één grote kan daarbij zijn, dat het uitvallen van een van deze batterijen de opslag van stroom nog steeds mogelijk maakt (op de andere kleine batterijen).
Capaciteit thuisaccu moet groot genoeg zijn
Andersom moet de opslagcapaciteit van een thuisaccu groot genoeg zijn, passend bij het huidige energieverbruik van je huishouden. Maak je momenteel al gebruik van een PV-systeem in de tuin of op het dak van je woning? In dat geval speelt ook de gemiddelde productie daarvan een rol bij het bepalen van de beste opslagcapaciteit voor je thuisbatterij. Je wilt immers voorkomen dat een deel van de opgewekte zonnestroom alsnog naar het stroomnet wegvloeit. Belangrijk hierbij is dat je let op de opbrengst van het PV-systeem op zonnige dagen in de zomer. Op die momenten zal de productie het grootst zijn.
Tip: kijk niet alleen naar de opslagcapaciteit van een thuisbatterij. Let ook op het vermogen van het systeem. Zeker bij accu’s van een of twee kWh ligt het laad- en ontlaadvermogen over het algemeen laag. Dit kan betekenen dat de thuisbatterij, nog los van de opslagcapaciteit, niet in staat is om alle opgewekte zonnestroom op te slaan.
Degradatie van accucapaciteit
Een aspect om rekening mee te houden is een degradatie van de accucapaciteit. Dit betekent dat de opslagcapaciteit initieel volledig benut kan worden. Naarmate het systeem ouder wordt, neemt de maximale capaciteit van het systeem steeds iets verder af. Het is een reden om een marge aan te houden tussen de capaciteit van de thuisbatterij en je eigen verbruik of de opbrengst van het PV-systeem. Zo kun je ook bij een gestage degradatie van de accu alle opgewekte zonnestroom thuis opslaan.
Merk je dat de capaciteit na verloop van tijd te laag wordt? In dat geval kun je het bestaande systeem uitbreiden met een extra thuisbatterij. Kies bewust voor een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij. Deze systemen gaan langer mee dan traditionele lithium-ion accu’s.
Ontladingsdiepte van een thuisbatterij
Niet alleen de degradatie van de accu is een factor om rekening mee te houden bij het bepalen van de benodigde opslagcapaciteit. Kijk ook eens naar de maximale ontladingsdiepte van het systeem, die vaak op 80 of 90 procent ligt. Heb jij de volledige opslagcapaciteit van de thuisbatterij nodig om je verbruik te kunnen compenseren? In dat geval zal de thuisbatterij onnodig snel slijten, doordat je de maximale ontladingsdiepte vaak overschrijdt. Interessanter is de keuze voor een model met een grotere opslagcapaciteit.
Advies over juiste opslagcapaciteit thuisbatterij
Vind je het lastig om te bepalen welke opslagcapaciteit jij nodig hebt? Laat een adviseur met je meedenken. Het helpt om vooraf uit te zoeken wat je huidige energieverbruik is, wat je zonnepanelen op piekmomenten opleveren en welke verduurzamende investeringen je de komende periode verwacht. Op basis van deze factoren kan een adviseur de mogelijkheden aan je voorleggen. Dit helpt je tot een weloverwogen keuze te komen voor jouw huishouden.
Heb je al een thuisbatterij en wil je deze uitbreiden met een tweede of derde module? Ook in dat geval kan persoonlijk advies gewenst zijn. Laat je bijvoorbeeld adviseren over mogelijk noodzakelijke aanpassingen aan de meterkast. Dit geldt onder meer wanneer je een thuisbatterij van 10 kWh uitbreidt met nog eens 5 of 10 kWh. Een 1-fase aansluiting in de meterkast is in zo’n situatie onvoldoende.