Kleine thuisbatterij: Voordelen, nadelen en tips

Een thuisbatterij hoeft geen capaciteit van 25 of zelfs 50 kWh te hebben, om te kunnen profiteren van de voordelen die deze je biedt. Veel huishoudens kiezen voor een kleine thuisbatterij met een capaciteit van 5 of 10 kWh.

Een van de voornaamste voordelen van deze thuisbatterijen is dat ze een modulaire opbouw hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar het systeem van het Nederlandse Sessy. Je hebt de mogelijkheid om meerdere losse modules met elkaar te combineren. Hierbij geldt dat je in het geval van een 1-fase aansluiting in de meterkast maximaal twee modules aan kunt sluiten. Beschik je over een 3-fase aansluiting? In dat geval zijn dat er maximaal zes. Er zijn meer fabrikanten die zo’n oplossing aanbieden. 

Dit artikel zet de verschillende andere voordelen, nadelen en tips van een kleine thuisbatterij voor je op een rijtje. Heb jij de investering in zo’n thuisaccu al eens overwogen? 

Voordelen van een kleine thuisbatterij

Kleine thuisbatterij installatie
Kleine thuisbatterij installatie uitleg

Niet alleen de mogelijkheid om de capaciteit van een kleine thuisbatterij op termijn verder uit te breiden is hier een belangrijk voordeel van. Denk ook aan het feit dat een klein model de meest geschikte oplossing is voor huishoudens die deze enkel willen gebruiken voor de opslag van het overschot van hun PV-systeem op zomerse dagen.

Vaak is een capaciteit van 5 of 10 kWh ruim voldoende om zo’n overschot te kunnen bewaren en later op de dag alsnog zelf te kunnen gebruiken. 

Kleine thuisbatterij is financieel heel toegankelijk  

Een ander voordeel van een kleine thuisbatterij is de relatief kleine investering die je vooraf doet. Voor een paar duizend euro laat je een eerste accu in huis plaatsen. In de afgelopen paar jaar is de prijs van een kleine thuisbatterij sterk gedaald, mede door de toegenomen productie.

Verschillende partijen verwachten dat de vraag en daarmee de prijs de komende jaren stijgt, als gevolg van onder meer het afschaffen van de salderingsregeling in 2027. 

Weinig ruimte nodig voor een thuisaccu 

Niet onbelangrijk is de ruimte die een thuisbatterij vergt. Wanneer je een thuisbatterij aanschaft met een capaciteit van 5 of 10 kWh, hoef je slechts één of twee modules te laten aansluiten. Je hebt hier al snel voldoende ruimte voor op zolder, in een aangebouwde garage, enzovoorts.

Zorg er bovenal voor dat de thuisbatterij op een droge plek en bij voorkeur binnen de woning geïnstalleerd kan worden. Moderne thuisbatterijen zijn zeer brandveilig.

Nadelen van een kleine thuisbatterij 

Wil je een kleine thuisbatterij aanschaffen om je elektrische auto duurzaam op te kunnen laden met zelf opgewekte groene stroom? Hier is een kleine thuisbatterij, maar ook een thuisaccu in algemene zin, minder geschikt voor.

Moderne elektrische auto’s hebben al snel een accu met een capaciteit van zo’n 50 tot 80 kWh. Dit zou betekenen dat je de kleine thuisbatterij dagelijks meermaals op moet laden, voordat de accu van je elektrische auto gevuld is. Met een gemiddeld PV-systeem zal dat niet lukken. 

Je kunt de combinatie van een kleine thuisbatterij met een dynamisch energiecontract in zo’n geval nog overwegen. Dit maakt het mogelijk om energie in te kopen op momenten dat de prijs laag is; je laadt de auto vervolgens in de avond op.

Op dat moment zal de prijs normaliter hoger liggen. Het op deze wijze gebruiken van een kleine thuisbatterij maakt dat het aantal laadcycli snel oploopt. Iets wat de duurzaamheid van de thuisaccu schaadt. Wist je dat een ijzerfosfaat thuisbatterij gemiddeld genomen zo’n 10.000 laadcycli meegaat? 

Tips bij de aankoop van een kleine thuisbatterij 

Wanneer je de investering in een kleine thuisbatterij overweegt, is het sterk aan te raden om je te laten adviseren door een specialist. Zoek vooraf uit wat je momenteel aan stroom verbruikt, zet op een rijtje welke verduurzamende investeringen je de komende jaren verwacht te doen en ga na wat de gemiddelde opbrengst is van je PV-systeem. Deze informatie helpt adviseurs te bepalen welke capaciteit past bij jouw huishouden. 

Een specialist helpt je niet alleen te bepalen welke capaciteit wenselijk is. Ook kan deze je meer vertellen over de huidige werking en voordelen van een thuisaccu. Dit helpt je een weloverwogen keuze te maken. 

Bepaal het doel van de investering in een thuisbatterij 

Vergelijkbaar met het uitzoeken van voorgaande aspecten is het vaststellen van het doel van deze investering. Wil je de kleine thuisbatterij kopen om je duurzaam opgewekte groene stroom volledig zelf te kunnen gebruiken? Kies je voor een thuisaccu om te kunnen handelen in stroom? Heb je wellicht een ander doel voor ogen? Het bepaalt of een kleine thuisbatterij geschikt is voor je.

Dé thuisbatterij winkel van Nederland

Neem de regie over jouw energie. Bestel voordelig een krachtige thuisbatterij in onze winkel:

0