Milieu-impact en recyclingmogelijkheden van thuisbatterijen

Met een thuisbatterij lever je een actieve bijdrage aan het tegengaan van netcongestie op het stroomnet, help je de energietransitie te versnellen en profiteer je zelf van een financieel voordeel. Hoe duurzaam is een thuisbatterij echter, los van de werking van het systeem?

Niet alleen de levensduur van een thuisbatterij speelt hierin mee, maar bijvoorbeeld ook de impact op het milieu. Of wat te denken van de mate waarin een thuisbatterij gerecycled kan worden, nadat de capaciteit sterk is teruggelopen. In dit artikel lees je er meer over. 

Verschillende soorten thuisbatterijen beschikbaar 

Recyclen thuisbatterijen
Recycling en milieu-impact van thuisbatterijen uitleg

Om een beeld te kunnen geven van de milieu-impact en recyclingmogelijkheden van thuisbatterijen is het belangrijk om de verschillende soorten accu’s te kennen. Voorheen werd een thuisbatterij vaak gemaakt met lithium-ion accucellen.

Dit zijn de accu’s die ook gebruikt worden voor je mobiele telefoon, een laptop en bijvoorbeeld je elektrische auto. Tegenwoordig stappen producenten van thuisbatterijen steeds vaker over op de lithium-ijzerfosfaat accucellen.

Dit type thuisbatterij is duurzamer, doordat er minder schaarse stoffen gebruikt hoeven te worden en de levensduur van het systeem langer is. Ter illustratie: een gemiddelde lithium-ion thuisaccu zal zo’n 6.000 keer volledig opgeladen en weer ontladen kunnen worden. Bij de moderne lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij ligt dat aantal op 10.000 keer.

Naast de lithium-ion en lithium-ijzerfosfaat thuisaccu’s worden er ook varianten op basis van loodzuur en zoutwater verkocht. Deze modellen thuisbatterijen zijn zeker voor particuliere huishoudens minder gangbaar. 

Gebruik van schaarse materialen bij productie thuisbatterijen 

Zoals eerder in dit artikel genoemd wordt, maakt men bij de productie van lithium-ion thuisbatterij gebruik van schaarse materialen. Het gaat bijvoorbeeld om nikkel en kobalt. Niet alleen zijn deze materialen schaars, ze worden vaak ook onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden gewonnen. Dat maakt dat deze thuisbatterijen op meerdere vlakken minder duurzaam zijn en een grotere, schadelijke impact hebben op het milieu. Het winnen van deze schaarse stoffen kost veel energie, wat doorgaans gepaard gaat met de uitstoot van schadelijke gassen. 

Uitstoot van CO2 door producenten van thuisbatterijen 

De uitstoot van schadelijke gassen, veelal CO2, gebeurt niet alleen bij de winning van kobalt en nikkel. Ook producenten van de duurzame, moderne lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen stoten koolstofdioxide uit.

Deze uitstoot is weliswaar schadelijk voor het milieu, maar wordt tegelijkertijd gecompenseerd doordat huishoudens minder afhankelijk zijn van stroom van het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij slaan zij de zelf opgewekte groene stroom immers thuis op, om dit later op de dag te gebruiken. Daar waar op die momenten normaliter stroom van het net zou zijn afgenomen. 

Thuisbatterijen gedeeltelijk te recyclen 

Bij een thuisbatterij loopt de capaciteit van de accucellen door de jaren heen terug. Op het moment dat de thuisbatterij vervangen moet worden, kan een deel van de materialen gerecycled worden. Dat geldt onder meer voor het kobalt in een lithium-ion thuisbatterij.

Ook materialen als nikkel en koper kunnen vaak direct opnieuw gebruikt worden bij de producten van thuisbatterijen. Of denk aan de behuizing van de verschillende soorten thuisaccu’s.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de kansen om thuisbatterijen te recyclen, zal er de komende jaren moeten worden ingezet op het organiseren van deze reststroom. Voor huishoudens moet duidelijk zijn waar zij hun thuisbatterij in kunnen leveren om deze te laten recyclen. Er zijn al verschillende inzamelpunten voor de accu’s van kleinere elektronische apparaten, zoals laptops en telefoons. Op deze manier hoeven er minder nieuwe grondstoffen gewonnen te worden. 

Overigens worden niet alle materialen uit een thuisbatterij gebruikt bij de productie van nieuwe thuisaccu’s. Er zijn ook materialen die een nieuwe bestemming zullen vinden buiten dit productieproces. 

Advies over een geschikte thuisbatterij voor jouw huishouden 

Om de thuisbatterij zo duurzaam en efficiënt mogelijk te kunnen gebruiken binnen je huishouden, is het verstandig om advies in te winnen. Een installateur kan je meer vertellen over de verschillende soorten thuisbatterijen.

Populair zijn onder meer de modellen van SolarEdge, Sessy en Bliq. Ook helpt deze je te bepalen welke capaciteit het meest geschikt is. Dit is onder meer afhankelijk van je energieverbruik, van de opbrengst van een eventueel PV-systeem en van verduurzamende investeringen in je woning. Denk aan de aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp of de installatie van een laadpaal op je eigen oprit.  

Er zijn enkele producenten van thuisbatterijen die werken met een eigen programma voor het recyclen van gebruikte thuisbatterijen. Kijk hierbij goed naar de wijze waarop de materialen worden hergebruikt. Soms kost het recyclingproces bij deze partijen meer energie dan bij gespecialiseerde partijen het geval is, wat leidt tot een onnodige uitstoot van CO2. Informeer er eens naar bij de installateur.

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies