De vraag naar thuisbatterijen nam de afgelopen jaren sterk toe. Niet alleen voor huishoudens met zonnepanelen is een thuisaccu interessant; datzelfde geldt voor gezinnen zonder PV-systeem. Ook dan profiteer je van de voordelen die een thuisbatterij je biedt. Denk aan het gebruik van een accu om stroom goedkoop in te kopen op de onbalans- of EPEX Spot-markt. Zie je de stroomtarieven in de namiddag stijgen? Start met het ontladen van de thuisaccu om te profiteren van een financieel voordeel.
Niet alleen de vraag naar thuisbatterijen groeit. Ook het aanbod op de markt neemt toe, doordat steeds meer partijen zich richten op de productie van deze systemen. Daar komt bij dat de early adopters van thuisaccu’s hun model tweedehands aanbieden, om vervolgens zelf te investeren in een modernere oplossing. Wat zijn de risico’s bij tweedehands thuisaccu’s? Is het verstandig om een thuisaccu van iemand anders over te nemen? In dit artikel lees je hier meer over.
Lithium-ion accucellen vs. lithium-ijzerfosfaat batterijen
Waar fabrikanten van thuisbatterijen voorheen lithium-ion accucellen gebruikten in hun producten, wordt tegenwoordig vaker voor lithium-ijzerfosfaat batterijen gekozen. Het betekent dat wanneer je tweedehands thuisaccu’s bekijkt, het in veel gevallen zal gaan om lithium-ion accu’s. Dat brengt een aantal nadelen met zich mee. Zo is een lithium-ion accu over het algemeen minder brandveilig dan een lithium-ijzerfosfaat thuisaccu. Het is niet voor niets dat installateurs aanraden om binnen woningen en bedrijfspanden altijd voor een lithium-ijzerfosfaat thuisaccu te kiezen.
Een ander belangrijk verschil zit in de duurzaamheid van beide soorten accucellen. Op een lithium-ion accu wordt door producenten vaak garantie geboden tot maximaal 6.000 cycli van laden en ontladen. Kies je voor een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij, dan ligt dat aantal met 10.000 cycli aanmerkelijk hoger. Het betekent dat een tweedehands thuisaccu met lithium-ion accucellen mogelijk relatief snel vervangen zal moeten worden na de overname ervan. Doordat lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen relatief nieuw zijn, worden deze momenteel minder vaak tweedehands aangeboden.
Afschrijving op de capaciteit van thuisbatterijen
Niet alleen het verschil in de soorten accucellen van thuisbatterijen is een aspect om rekening mee te houden bij de keuze voor een tweedehands thuisaccu. Kijk ook naar het aantal keer dat deze volledig geladen en weer ontladen is; het aantal laadcycli. Net als bij een mobiele telefoon, een laptop of bijvoorbeeld je elektrische auto, zal ook de maximale capaciteit van je thuisbatterij geleidelijk aan afnemen. Het wordt ook wel degradatie genoemd.
Vaak kun je bij een thuisaccu van tien jaar oud uitgaan van een capaciteit van 60 à 80 procent van het oorspronkelijke maximum. Dit betekent dat een thuisbatterij van 5 kWh na een periode van 10 jaar nog zo’n 3 tot 4 kWh aan energie op kan slaan. Houd hier rekening mee, wanneer je berekent welke opslagcapaciteit de tweedehands thuisaccu moet hebben om bijvoorbeeld stroom van je PV-systeem thuis op te kunnen slaan.
Alternatief voor tweedehands accu’s bij upgrade capaciteit
Maak je momenteel al gebruik van een thuisbatterij en overweeg je deze te vervangen om te profiteren van een grotere opslagcapaciteit? In dat geval is de investering in een tweedehands thuisaccu doorgaans niet interessant. Moderne thuisaccu’s hebben een modulaire of stapelbare opbouw. Dat betekent dat je een basismodel relatief makkelijk uitbreidt met aanvullende modules. Tot een capaciteit van maximaal 10 kWh kan de combinatie van modules worden aangesloten op een 1-fase aansluiting in de meterkast. Zou je voor een uitbreiding kiezen tot een opslagcapaciteit boven de 10 kWh? In dat geval is een verzwaring van de aansluiting noodzakelijk naar een 3-fasen aansluiting.
Het uitbreiden van een basismodel is makkelijker dan het vernieuwen van het volledige systeem, waarbij je te maken hebt met de onzekerheid over de staat van de tweedehands thuisaccu.
Voordelige instapmodellen thuisbatterijen
Er zijn verschillende redenen die de investering in tweedehands thuisaccu’s minder interessant maken dan de aankoop van een nieuw model. Een reden om tweedehands accu’s toch te overwegen kunnen de kosten voor een nieuw systeem zijn. Dat was voorheen een valide argument. Tegenwoordig zijn nieuwe thuisaccu’s relatief scherp geprijsd en worden ze in verschillende segmenten aangeboden. Kijk bijvoorbeeld eens naar een plug-and-play thuisbatterij met stekker; een model met een capaciteit van 1,0 kWh, die voor circa 1.000 à 1.500 euro verkrijgbaar is.
De prijs van een basismodel vaste thuisbatterij (5,0 kWh) ligt iets hoger, vaak tussen de 3.000 en 4.000 euro. Je profiteert hierbij van een betrouwbaar, brandveilig systeem, waarvan je jaren plezier hebt.
Heb je nog vragen over de voordelen en risico’s van tweedehands thuisaccu’s? Laat je hierover adviseren door onze specialisten. Zij denken graag met je mee over de best mogelijke oplossing voor jouw huishouden.