Thuisaccu buiten plaatsen: Voordelen en nadelen

Wanneer je de aanschaf van een thuisaccu overweegt, is een van de eerste vragen: waar laat ik deze straks monteren? Zeker bij de investering in meerdere modules kan een thuisbatterij relatief veel ruimte in beslag nemen. Vaak wordt daarom gekozen voor een plek op zolder, in een aan de woning grenzende geïsoleerde garage of bijvoorbeeld een technische ruimte.

In sommige gevallen overweegt men een montage van de thuisaccu buiten de woning om zo ruimte te besparen in huis. Wat zijn de voordelen en nadelen van een thuisaccu buiten plaatsen? Is het überhaupt verantwoord om de thuisbatterij bijvoorbeeld naast de woning te laten monteren? Dit artikel geeft je antwoord op dergelijke vragen. 

Tip: laat een thuisaccu altijd door een betrouwbare aanbieder aansluiten. Zo heb je er zelf geen omkijken naar en weet je zeker dat deze op een verantwoorde plek in of buiten je woning gemonteerd wordt. 

Thuisaccu buiten plaatsen is mogelijk in sommige gevallen 

Voordelen en nadelen thuisaccu buiten plaatsen
Uitleg over de voor- en nadelen van een thuisaccu buiten plaatsen

Een thuisaccu buiten plaatsen wordt in beginsel niet uitgesloten. Er zijn verschillende modellen waarbij dit mogelijk is. Houd er echter rekening mee dat dit niet voor alle thuisaccu’s geldt; het verschilt per product.

Daarbij kan het buiten de woning installeren van een thuisaccu verschillende nadelen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan het gegeven dat dit de levensduur van een accu kan verkorten. Een thuisbatterij heeft het buiten nou eenmaal zwaarder te verduren dan binnen. 

Geschikte plek voor een thuisaccu buiten je woning 

Aan de plek waar je een thuisaccu laat monteren, worden verschillende eisen gesteld om deze veilig te kunnen gebruiken. Zo moet de locatie buiten je woning droog zijn en moet hier voldoende bescherming worden geboden tegen neerslag. Dit kan de werking van de thuisaccu negatief beïnvloeden. Zorg er daarnaast voor dat de thuisbatterij zo min mogelijk in aanraking komt met direct zonlicht. Dit beïnvloedt de levensduur van de accu en kan ook de prestaties ervan verminderen. Vergelijkbaar met de negatieve impact van direct zonlicht op de thuisbatterij kan ook vrieskou de prestaties van deze systemen beperken.

In algemene zin geldt dat een thuisaccu op een stevige ondergrond moet worden geplaatst. Vaak geldt dat dit buiten niet mogelijk is, onder meer als gevolg van de kans op vocht op de ondergrond. Het ophangen van een thuisbatterij aan een buitenmuur is hierdoor vereist. Er zijn speciale beugels beschikbaar die dit mogelijk maken. Logischerwijs hebben thuisaccu’s een groot gewicht, wat maakt dat bijvoorbeeld de wanden van een houten schuurtje in veel gevallen ongeschikt zijn. Naast voorgaande punten heeft men een stroomaansluiting nodig om de thuisbatterij aan te kunnen sluiten. Houd hier rekening mee, wanneer je een plek buiten je woning zoekt. 

Geluidsproductie van thuisbatterijen buiten je woning 

Een thuisaccu produceert geluid, vaak maximaal zo’n 46 decibel. Het is om deze reden raadzaam om een thuisbatterij niet te dicht in de buurt van een slaap- of kinderkamer te positioneren. Zeker in de zomer, wanneer je de ramen ’s nachts open wilt laten staan, kan dit nadelig zijn. Houd daarnaast rekening met de buren bij het monteren van het systeem. 

Voordelen van een thuisaccu buiten monteren 

Het is niet zonder reden dat huishoudens het monteren van een thuisaccu buiten hun woning overwegen. Zoals eerder in dit artikel genoemd wordt, levert het zeker bij een groter systeem een forse ruimtebesparing op in huis. Op zolder heb je mogelijk onvoldoende ruimte voor meerdere modules, een garage zit zeker bij nieuwbouwwoningen niet langer standaard aan een woning en ook een technische ruimte is niet altijd aanwezig. Je wilt de thuisaccu’s niet in je slaap- of werkkamer hoeven te monteren. 

Naast de ruimtebesparing die een thuisbatterij buiten monteren oplevert, wordt dit vaak ook als veiliger ervaren door huishoudens. Men maakt zich soms (ten onrechte) zorgen over de brandveiligheid van thuisaccu’s.

Lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen zijn zeer veilig 

Om deze zorgen weg te nemen bij het monteren van een thuisbatterij in huis, wordt aangeraden om een lithium-ijzerfosfaat thuisaccu te gebruiken. Deze systemen zijn zeer brandveilig, doordat het risico op overbelasting en daarmee oververhitting minimaal is. Het is een van de redenen dat veel consumenten de voorkeur geven aan een lithium-ijzerfosfaat batterij boven een lithium-ion thuisaccu. 

Advies over buiten monteren van thuisbatterij 

Ben je benieuwd of het in jouw situatie raadzaam is om de thuisbatterij buiten te laten aansluiten? Wil je weten of de voorgenomen locatie geschikt is voor je thuisaccu? Onze adviseur denkt graag met je mee en kan vrijblijvend advies bieden over de meest geschikte plek voor een thuisbatterij. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

Thuisbatterij offertes ontvangen:

Vul het aanvraagformulier in

Beantwoord enkele vragen over jouw woonsituatie en wensen.

Ontvang offertes

Ontvang vrijblijvend offertes van gecertificeerde thuisbatterij installateurs.

Thuisbatterij installatie

Vergelijk het aanbod en kies de meest geschikte installateur.