Het aantal huishoudens met een elektrische auto nam de afgelopen jaren sterk toe. Dat valt gedeeltelijk te verklaren door de uitbreiding van het zakelijke leasepark met elektrische voertuigen. De elektrificatie waarop bedrijven de laatste jaren inzetten maakt dat de modellen op benzine steeds vaker vervangen worden door een elektrische variant. Ook het private leasen van een elektrische auto of de aanschaf daarvan wint aan populariteit. Het past goed bij de duurzame levensstijl die huishoudens tegenwoordig nastreven. Voor gezinnen met een elektrische auto kan de combinatie met een thuisbatterij interessant zijn. Hoe werkt de combinatie van een thuisbatterij en elektrische auto? Of andersom, kan een elektrische auto de thuisbatterij vervangen? In dit artikel lees je er meer over.
Elektrische auto opladen met een thuisbatterij

Thuisbatterijen kennen verschillende toepassingen. Zo gebruikt men deze onder meer om zelf opgewekte zonnestroom in huis op te kunnen slaan. Zeker met de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 is dit interessant. Het levert een financieel voordeel op. Je zou kunnen overwegen om de elektrische auto direct op te laden met de stroom opgewekt door je PV-systeem. Houd er hierbij rekening mee dat de piek in de opbrengst van het PV-systeem vaak op een ander moment valt, dan dat waarop je de elektrische auto aan de lader koppelt. Dat geldt overigens niet alleen voor het laden van de auto, ook andere elektrische apparaten worden vaak gebruikt op momenten dat de opbrengst van de zonnepanelen heel beperkt is.
Een andere toepassing van thuisbatterijen is het handelen in stroom op het net. Bij een hoge aanvoer van (groene) stroom daalt het stroomtarief, uitgaande van een gelijkblijvende vraag. Met een dynamisch energiecontract kun je de thuisbatterij op deze momenten opladen. Stijgt de vraag en daalt het aanbod? In dat geval ontlaad je de thuisbatterij. Het levert een financieel voordeel op.
In beide gevallen kun je een thuisbatterij en elektrische auto met elkaar combineren. Je laadt de elektrische auto op met de opgeslagen zonnestroom, of gebruikt de goedkoop ingekochte stroom van het net om de auto voordelig op te laden.
Voorwaarden bij gebruik thuisbatterij voor elektrische auto
De voornaamste voorwaarde bij de combinatie van een thuisbatterij en elektrische auto is de mogelijkheid om de auto op eigen terrein op te kunnen laden. Kies voor een laadpaal bij of direct aan je woning. De laadpaal voed je met stroom van de thuisbatterij. Houd er hierbij rekening mee dat niet ieder laadstation geschikt is voor de combinatie met een thuisbatterij.
Andersom geldt hetzelfde: een thuisbatterij moet over voldoende ontlaadvermogen beschikken om de elektrische auto op te kunnen laden. Is het ontlaadvermogen van de accu te laag? In dat geval zal de laadpaal alsnog stroom van het net afnemen. Het ontlaadvermogen is daarbij bepalend voor de tijd die het duurt om het voertuig op te laden. Dit duurt als gevolg van een beperkt ontlaadvermogen thuis mogelijk langer dan bij een publieke laadpaal in de wijk. Een installateur kan je meer vertellen over het ontlaadvermogen dat vereist is om de thuisbatterij te kunnen gebruiken voor het opladen van je elektrische auto.
Zoals eerder genoemd heb je voor het goedkoop kunnen opladen van de thuisbatterij en daarmee van je elektrische auto met stroom van de onbalans- of EPEX Spot-markt een dynamisch energiecontract nodig. Er zijn steeds meer energiemaatschappijen in Nederland die deze contracten aanbieden. Het is een alternatief voor de contracten met een vast of variabel tarief.
Capaciteit van thuisbatterij voor opladen elektrische auto’s
In beginsel is het al met een thuisbatterij van 5 kWh mogelijk om een auto van stroom te voorzien. Gemiddeld genomen beschikt een moderne elektrische auto echter over een accu met een capaciteit van 40 à 45 kWh. De investering in een thuisbatterij met een dergelijke capaciteit is vaak niet rendabel voor particuliere huishoudens. Onder meer omdat een gemiddeld PV-systeem fors minder stroom opwekt dan deze thuisbatterijen aan ruimte bieden.
De meeste huishoudens kiezen voor een capaciteit van 5 of 10 kWh bij de investering in een thuisbatterij. Een van de voordelen van thuisbatterijen met een dergelijke capaciteit is het feit dat aanpassingen aan de meterkast doorgaans niet vereist zijn. Bij een opslagcapaciteit van meer dan 10 kWh volstaat een 1-fase-aansluiting niet meer. Je zal deze moeten verzwaren tot een 3-fasen-aansluiting.
Elektrische auto als thuisbatterij gebruiken
Niet alleen wordt de combinatie van een thuisbatterij met elektrische auto steeds vaker overwogen. Andersom geldt dat sommige elektrische auto’s als thuisbatterij in te zetten zijn. In dit geval is het belangrijk dat de gekozen laadpaal en auto V2H-technologie ondersteunen. V2H staat hierbij voor Vehicle-to-Home. Deze technologie maakt het mogelijk om de elektrische auto niet alleen op te laden, maar ook te ontladen.
Het gebruik van een elektrische auto als thuisbatterij is in de praktijk vaak niet ideaal. Op de momenten dat de opbrengst van het PV-systeem piekt, staat de elektrische auto mogelijk op de parkeerplaats van je werkgever. Het opslaan van een overschot aan zelf opgewekte zonnestroom is daarmee niet mogelijk.
Een ander nadeel van het gebruik van een elektrische auto als thuisbatterij is de degradatie van de accu in het voertuig. Een accu, zowel in een auto als in de thuisbatterij, verliest aan opslagcapaciteit naarmate het aantal cycles groeit. Onder een cycle verstaat men het volledig opladen en weer ontladen van de accu. Door de elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken, wordt het aantal cycles dat de accu ervan meegaat sneller bereikt. Je kunt hierdoor steeds minder ver met het voertuig rijden, zonder deze tussentijds te moeten opladen.
Advies over thuisbatterij voor elektrische auto’s
Ben je benieuwd of het voor het opladen van jouw elektrische auto interessant is om een thuisbatterij in huis te installeren? Wil je meer weten over de benodigde capaciteit om de accu van je auto op te kunnen laden met stroom van je PV-systeem? We adviseren je hier graag persoonlijk over. Hierbij kunnen we je direct meer vertellen over andere toepassingen en verdienmodellen van thuisbatterijen.
Op deze pagina kun je vrijblijvend een offerte aanvragen. Het geeft je een eerste beeld van de kosten die gemoeid zijn met de investering in een thuisbatterij.