Tweedehands thuisbatterijen gebruiken: Is dat mogelijk?

Moderne thuisbatterijen kennen verschillende toepassingen. Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt om een overschot aan duurzaam opgewekte zonne-energie thuis op te slaan. Een andere populaire toepassing ervan is het handelen in stroom op de onbalansmarkt.

Door stroom tegen een laag tarief in te kopen, levert het verbruik daarvan bij een hoger stroomtarief huishoudens een financieel voordeel op. Het helpt de investering in een thuisbatterij terug te verdienen. Bij het overwegen van de aankoop van een thuisaccu stellen consumenten regelmatig de vraag, of het interessant is om naar een tweedehands thuisbatterij te kijken.

Nu steeds meer huishoudens voor een thuisbatterij kiezen, zal ook het aanbod aan tweedehands modellen toenemen, verwachten zij. In dit artikel lees je meer over het gebruik van een tweedehands thuisaccu. 

Veel moderne thuisbatterijen hebben een modulaire opbouw 

Uitleg tweedehands thuisbatterijen
Uitleg over het gebruik van tweedehands thuisbatterijen in Nederland

Voordat we dieper ingaan op het gebruik van een tweedehands thuisbatterij, is het goed om te kijken naar de wijze waarop een thuisaccu is opgebouwd. Veel moderne fabrikanten van thuisaccu’s bieden een modulair systeem aan consumenten.

Dit betekent dat wanneer de capaciteit van een eerder aangesloten thuisbatterij niet langer volstaat, deze behouden blijft. In plaats van het systeem te vervangen, breid je de thuisbatterij uit met een tweede of zelfs derde module. Onder meer Sessy, een Nederlandse fabrikant van thuisbatterijen, biedt zo’n systeem aan. De modules van deze fabrikant hebben ieder een capaciteit van 5 kWh. 

Vaak blijkt het uitbreiden van een bestaand systeem goedkoper te zijn dan het vervangen daarvan voor een systeem met een hogere capaciteit. 

Tweedehands lithium-ion thuisbatterijen minder brandveilig 

Naast het feit dat de groeiende vraag naar thuisbatterijen niet per definitie hoeft te betekenen dat ook het aanbod aan tweedehands modellen groeit, zijn er meer factoren om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld ook naar de verschillende soorten thuisbatterijen die worden aangeboden.

Voorheen boden veel fabrikanten lithium-ion thuisaccu’s aan. Dit type batterij wordt ook gebruikt in mobiele apparaten, in een elektrische auto, enzovoorts. Tegenwoordig geven fabrikanten de voorkeur aan lithium-ijzerfosfaat accu’s. Dat heeft verschillende redenen. Zo is een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij aanmerkelijk duurzamer. Deze modellen gaan zo’n 10.000 laadcycli mee, terwijl een lithium-ion thuisaccu vaak al na zo’n 6.000 cycli vervangen moet worden. 

Een ander belangrijk verschil is de brandveiligheid van beide soorten thuisbatterijen. De lithium-ijzerfosfaat thuisaccu’s zijn brandveiliger. Het is om deze reden onverstandig om een tweedehands lithium-ion thuisbatterij te overwegen. Je zal deze relatief snel moeten vervangen en koopt een systeem dat minder brandveilig is dan moderne alternatieven. 

Verplaatsen van een tweedehands thuisbatterij 

Heb je een betaalbare tweedehands lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij gevonden? Het is mogelijk om een tweedehands thuisaccu te verplaatsen. Zo kun je bij een verhuizing ook overwegen om de thuisbatterij mee te nemen.

Belangrijk bij het verplaatsen van thuisbatterijen is dat je deze in de nieuwe woning aan laat sluiten door een installateur. Op het platform EchteInstallateur.nl vind je een gecertificeerde partij in jouw regio. Hoewel het niet verboden is om een thuisbatterij zelf aan te sluiten, komt het de brandveiligheid en werking van het systeem ten goede als je dit door een installateur laat doen. 

Daar komt bij dat er mogelijk aanpassingen aan de meterkast vereist zijn bij de aansluiting van een (tweedehands) thuisbatterij. In het geval van een thuisbatterij met een capaciteit van meer dan 10 kWh heb je bijvoorbeeld een 3-fasen aansluiting nodig.

Met name oudere woningen zijn vaak voorzien van een 1-fase aansluiting. Het verzwaren van de aansluiting in de meterkast mag je niet zelf doen. Je hebt er de hulp van de netbeheerder bij nodig. Een installateur zorgt voor het leggen van de elektriciteitskabels tussen de groepen in de meterkast en de thuisbatterij. 

Tips bij het kopen van een tweedehands thuisbatterij 

Het moge duidelijk zijn dat er met verschillende aspecten rekening moet worden gehouden, wanneer je een tweedehands thuisbatterij kopen overweegt. Hieronder zetten we de belangrijkste punten nog eens op een rijtje: 

  • Kies voor een brandveilige en duurzame lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij, de lithium-ion thuisaccu wordt afgeraden;
  • Let goed op de staat van een thuisbatterij. Kijk hierbij naar het aantal laadcycli dat deze doorlopen heeft, naar de plek waar deze hangt en let bijvoorbeeld op de behuizing;
  • Houd rekening met de degradatie van de capaciteit van een thuisbatterij. Een oudere thuisbatterij zal een minder hoge maximale capaciteit hebben dan een nieuw model;
  • Zorg dat het op- en ontlaadvermogen van een tweedehands thuisbatterij past bij de toepassing die je voor ogen hebt en bijvoorbeeld bij het vermogen van je PV-systeem.

Wil je meer weten over een tweedehands thuisaccu kopen? Laat je hierover adviseren door een specialist. Dit helpt je de rentabiliteit van een tweedehands model te vergelijken met een nieuwe thuisbatterij.