Zowel vanuit een principieel als financieel oogpunt kan de investering in een moderne thuisbatterij interessant zijn. In de afgelopen jaren hebben steeds meer consumenten dit overwogen. Niet alleen in Nederland wint de thuisaccu sterk aan populariteit, datzelfde geldt voor Duitsland en bijvoorbeeld België.
Ter illustratie, in Duitsland werden het afgelopen jaar meer dan een half miljoen thuisbatterijen geïnstalleerd. De verwachting is dat de groeiende populariteit van dit product de komende jaren doorzet. Wat maakt dat de thuisbatterij niet mag ontbreken in je woning? Welke voordelen biedt een thuisaccu de komende jaren? In dit artikel lees je er meer over.
Principiële redenen om voor een thuisbatterij te kiezen
Principieel gezien kunnen er verschillende redenen voor jou zijn, die maken dat een thuisbatterij niet mag ontbreken naast je PV-systeem en bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp of auto. Met een thuisbatterij kun je een overschot aan opgewekte stroom in huis opslaan.
Daar waar je voorheen koos voor het salderen ervan. Het salderen van een overschot aan stroom brengt zeker op zonnige lente- en zomerdagen risico’s met zich mee. Op deze momenten ligt de vraag naar stroom veel lager dan het aanbod. Het leidt tot een file op het regionale stroomnet, wat ook wel netcongestie genoemd wordt. Deze term is de afgelopen periode steeds vaker in het nieuws.
Niet voor niets, want het bestaande stroomnet is niet ingericht voor de huidige opmars van PV-systemen en vergelijkbare duurzame energiebronnen.
Als gevolg van het risico op netcongestie kunnen er geen nieuwe bedrijven worden aangesloten op het stroomnet in sommige regio’s, is het niet altijd mogelijk om een bestaande aansluiting verder uit te breiden en kunnen zich onderbrekingen in de stroomvoorziening voordoen. Door zo veel mogelijk opgewekte stroom zelf te verbruiken of op te slaan, lever je een actieve bijdrage aan het voorkomen van deze files.
Onafhankelijkheid van het stroomnet
Een andere principiële reden om voor een thuisbatterij te kiezen, is de onafhankelijkheid die het je biedt. Je hoeft niet langer grijze stroom van het energienet af te nemen, wanneer de zonnepanelen op je dak in de avond onvoldoende stroom opwekken. Op deze momenten ontlaadt de thuisbatterij zich, waardoor je groene stroom verbruikt.
Financiële redenen om een thuisbatterij te installeren
Naast de verschillende principiële redenen om een thuisbatterij aan te schaffen, zijn er verschillende financiële redenen die dit interessant maken. Denk bijvoorbeeld aan de kostenbesparing die het verbruik van je zelf opgewekte groene stroom oplevert.
Dat levert nu al een financieel voordeel op, mede door de terugleverheffing van een groot aantal energieleveranciers. In de toekomst wordt dat voordeel mogelijk nog groter, wanneer de salderingsregeling definitief wordt afgeschaft. Dit staat nu gepland voor begin 2027, afgaande op de plannen van de regering.
Met de afschaffing van de salderingsregeling wordt het salderen van stroom aanzienlijk minder interessant. Je krijgt er vanaf dat moment slechts nog een kleine vergoeding voor. Veel voordeliger is het om de stroom op te slaan en te gebruiken op momenten dat het PV-systeem onvoldoende opwekt.
Mogelijkheid om te handelen in stroom op de onbalansmarkt
Een andere reden die maakt dat een thuisbatterij niet in huis mag ontbreken is de mogelijkheid om hiermee te handelen op de onbalansmarkt. Dat betekent bijvoorbeeld concreet dat je stroom inkoopt op het moment dat het tarief laag ligt.
Hoe dat werkt? Bij een dynamisch energiecontract wordt de prijs, in tegenstelling tot die bij een vast of variabel contract, ieder uur aangepast. Zie je dat de stroomprijs weer stijgt? In dat geval begint de thuisbatterij te ontladen, waardoor je de eerder goedkoop ingekochte stroom verbruikt op zo’n moment. Het levert een financieel voordeel op.
Nog een stap verder gaat het verkopen van goedkoop ingekochte stroom. Er zijn een aantal energieleveranciers die het particuliere huishoudens toestaan om stroom van hun thuisbatterij te verkopen op de markt. Houd er hierbij rekening mee dat ook je thuisbatterij dit moet ondersteunen. Iets wat niet standaard het geval is.
Advies over voordelen thuisbatterij voor jouw huishouden
Nieuwsgierig naar de specifieke voordelen van een thuisbatterij voor jouw huishouden? Of wil je meer weten over de verschillende toepassingen van zo’n systeem? Een specialist kan je hier meer over vertellen. Ook kan deze met je meedenken over de meest passende capaciteit voor het systeem. Kies je voor een thuisbatterij van 5 kWh of bijvoorbeeld van 10 kWh?
Dat laatste is onder meer afhankelijk van je huidige stroomverbruik en de gemiddelde opbrengst van je PV-systeem. Ook toekomstige verduurzamende investeringen, zoals de aankoop van een elektrische warmtepomp of een uitbreiding van je PV-systeem, spelen hierin mee.