Wat maakt thuisbatterijen steeds veiliger?

De overweging van de investering in een verduurzamende thuisbatterij roept wellicht al snel enkele vragen bij je op. Welke capaciteit past bij mijn huishouden? Wat zijn betrouwbare fabrikanten van thuisbatterijen? Op welke plek moet ik de thuisaccu laten aansluiten? Enzovoorts. Een aspect waar veel aandacht aan wordt besteed bij de ontwikkeling van thuisbatterijen is de veiligheid ervan. In algemene zin geldt dat het product steeds veiliger geworden is door de jaren heen.

Wat maakt thuisbatterijen steeds veiliger? Is het verstandig om een thuisaccu buiten je woning te plaatsen, om de kans op brand te verkleinen? Wat zegt de brandweer over thuisbatterijen? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen. 

Kies voor een brandveilige ijzerfosfaat thuisbatterij 

Waarom thuisbatterij steeds veiliger
Uitleg over de toenemende veiligheid van thuisbatterijen

Waarom zijn thuisbatterijen steeds veiliger? Het type accu dat tegenwoordig gebruikt wordt bij de productie van deze batterijen is een van de factoren die het antwoord biedt. Moderne thuisaccu’s bevatten een ijzerfosfaat batterij.

Daar waar voorheen regelmatig gekozen werd voor bijvoorbeeld een lithium-ion accu. De ijzerfosfaat thuisbatterij is brandveilig en duurzaam. Dat laatste zit in het feit dat het aantal laadcycli wat een thuisbatterij meegaat, groter is dan bij een lithium-ion accu. 

Verbeteringen in de techniek van een thuisbatterij 

Niet alleen is het type accu dat men gebruikt bij de productie van een thuisbatterij veranderd. Ook de techniek die hierbij wordt ingezet wordt voortdurend doorontwikkeld. Onderdeel daarvan is het batterijmanagement systeem.

Dit systeem bevat functionaliteiten die de veiligheid van een thuisbatterij verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een functie die het systeem automatisch uitschakelt in het geval van storingen of een hoge temperatuur. 

Feitelijk bestaat een thuisbatterij uit een groot aantal kleine batterijen, die ook wel accucellen worden genoemd. Vaak ligt de oorzaak van een brand in zo’n accucel. Brand kan optreden bij een kortsluiting, bij overladen en bijvoorbeeld bij diepontladen.

Een moderne thuisbatterij helpt middels het batterijmanagement systeem te voorkomen dat zo’n probleem zich voordoet of overslaat naar andere accucellen. Laat je hier altijd over adviseren bij de aanschaf van een thuisbatterij.  

Installatie thuisbatterij door een ervaren partij 

Zelf een thuisbatterij aansluiten in huis wordt sterk afgeraden, onder meer door de Nederlandse brandweer. Kies altijd voor de hulp van een erkende, ervaren installateur. In de afgelopen jaren kozen enkele duizenden huishoudens in Nederland voor de installatie van een thuisbatterij.

De ervaring die professionele installateurs hierbij hebben opgedaan, voorziet jou van een vakkundige montage van het systeem. Er zijn verschillende manieren om te achterhalen of een installateur erkend is en volgens de richtlijnen werkt.

Kijk bijvoorbeeld eens op Echteinstallateur.nl. Deze website biedt je op basis van je postcode een handig overzicht van de installateurs die je voor de installatie van je thuisbatterij kunt benaderen. 

Geschikte plek zoeken voor een thuisaccu

Niet alleen zorgt een erkende installateur voor een professionele installatie van de thuisbatterij. Ook helpt deze je de veiligste plek voor je thuisaccu te vinden. Het wordt aangeraden om hier een koele, goed geventileerde plek in huis voor te gebruiken. Op deze manier kan de thuisbatterij zijn warmte voldoende kwijt. Het verkleint de kans op problemen in de accucellen van het systeem. 

Een goed voorbeeld van zo’n ruimte is de aangebouwde garage of bijvoorbeeld zolder. In veel gevallen hoeft hier slechts één apparaat aangesloten te worden. Er zijn echter ook thuisbatterijen die met een losse, in plaats van geïntegreerde omvormer werken. In zo’n geval worden er twee apparaten gemonteerd. 

Tip van de brandweer: zorg dat de thuisbatterij niet grenst aan de vluchtroute door je woning. Bij brand zou dit tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Of denk aan rookontwikkeling in de thuisbatterij, wat het zicht op de vluchtroute belemmert. 

Algemene tips voor veilige werking van een thuisbatterij 

Er zijn tot slot enkele praktische tips die je helpen een moderne thuisbatterij op een veilige wijze te gebruiken. Hang bijvoorbeeld altijd een rookmelder op in de buurt van het systeem. Zo word je direct gewaarschuwd op het moment dat er zich een probleem voordoet met de thuisbatterij. Houd de omgeving van de thuisbatterij vrij. Leg geen spullen op of direct tegen het systeem aan. 

Periodiek onderhouden van de thuisaccu

Hoewel een thuisbatterij maar weinig onderhoud nodig heeft, is het raadzaam om de voorschriften van de fabrikant te volgen. Onze specialist kan je hier bij de montage van de thuisbatterij alles over vertellen. Het is daarbij raadzaam om de behuizing van de thuisbatterij regelmatig af te stoffen. Stofdeeltjes kunnen een goede werking van het systeem onnodig belemmeren. 

Twijfel je over de werking van je thuisbatterij? Laat in dat geval altijd een installateur naar het systeem kijken. Zo weet je zeker dat deze naar behoren functioneert, of kan waar nodig onderhoud worden uitgevoerd.