Recente ontwikkelingen maken dat steeds meer Nederlandse huishoudens de aankoop van een thuisbatterij overwegen. Sommige particulieren zien de thuisaccu als aanvulling op hun bestaande PV-systeem, anderen zien kansen in de mogelijkheid om te handelen in stroom op de onbalans- en EPEX-markt.
Huishoudens die nog twijfelen, stellen regelmatig de vraag of thuisbatterijen een goede investering zijn. En zo ja, in welke situaties dat het geval is. Moet je bijvoorbeeld over zonnepanelen beschikken om profijt te hebben van een thuisbatterij?
Is het raadzaam om alvast een extra module aan te schaffen, zodat je klaar bent voor de toekomst? Het zijn hele terechte vragen, waar je in dit artikel een antwoord op vindt.
Thuisbatterijen vanuit financieel- en duurzaamheidsoogpunt interessant
Er zijn verschillende redenen die een thuisbatterij tot een goede investering kunnen maken. Zo levert een thuisbatterij installeren huishoudens een aantrekkelijke besparing op de energiekosten op. In plaats van aan het eind van de dag stroom af te nemen van het net, verbruik je de stroom die je eerder die dag hebt opgewekt met je PV-systeem. Door minder stroom van het net af te nemen, verdien je de thuisbatterij beetje bij beetje terug.
Een andere reden om voor de investering in een thuisbatterij te kiezen, is de bijdrage die je hiermee levert aan een duurzamere wereld. Je afhankelijkheid van het stroomnet en daarmee van grijze stroom neemt af wanneer je opgewekte groene stroom zelf op kunt slaan.
Niet alleen wordt de wereld duurzamer, ook verklein je met een thuisbatterij het risico op netcongestie. Netcongestie ontstaat wanneer de aanvoer van groene stroom veel groter is dan het verbruik. Ons stroomnet is niet ontworpen voor deze pieken. Gevolg is in het slechtste geval een onderbreking in de stroomvoorziening. Een thuisbatterij helpt deze pieken tegen te gaan.
Verschillende toepassingen van thuisbatterijen
Een ander aspect dat bepaalt of thuisbatterijen een goede investering zijn, is de beoogde toepassing ervan. Vaak wordt een thuisbatterij geïnstalleerd in woningen met zonnecollectoren, om een overschot aan stroom op te kunnen slaan.
Hiermee zijn huishoudens voorbereid op 2027. Dit is het jaar waarin de salderingsregeling naar alle waarschijnlijkheid wordt afgeschaft. Het maakt dat het salderen van groene stroom niet langer loont voor huishoudens. Ze krijgen slechts nog een kleine vergoeding voor iedere kWh aan energie die ze aan het net leveren.
Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd wordt, is een thuisbatterij niet uitsluitend bedoeld voor gezinnen met zonnepanelen. De laatste jaren biedt een groeiend aantal energieleveranciers dynamische contracten aan. Bij deze contracten wijzigt de prijs ieder uur. Dit biedt verschillende kansen voor huishoudens met een thuisaccu.
Zij kunnen stroom inkopen bij een lage prijs. Zie je dat de stroomprijs stijgt? In dat geval verbruik je de energie die je op de thuisbatterij hebt opgeslagen. Het verschil in prijs tussen inkoop en het actuele tarief is het financiële voordeel waarvan je profiteert.
Stroomprijzen in Nederland steeds vaker negatief
In de afgelopen jaren was de stroomprijs steeds vaker negatief in Nederland. Het is wellicht verwarrend, maar een negatieve stroomprijs staat niet gelijk aan gratis energie. Je betaalt als huishouden namelijk nog belasting over iedere kWh aan energie die je afneemt.
Een minimale stroomprijs levert logischerwijs wel een aantrekkelijk financieel voordeel op, als je de opgeslagen stroom op een moment met een hoger tarief kunt verbruiken. Vanzelfsprekend kan niet gegarandeerd worden dat de stroomprijs volatiel blijft in de komende jaren. Die volatiliteit is bepalend voor het rendement dat deze handel in stroom oplevert.
Gemiddelde prijs van een kWh aan opslagcapaciteit gedaald
Een derde factor die helpt te bepalen of de investering in thuisbatterijen voor jouw gezin interessant is: de ontwikkeling van de technologie achter de thuisaccu. Wie de gemiddelde prijs van een kWh aan opslagcapaciteit van enkele jaren terug vergelijkt met die van vandaag de dag, zal een groot verschil opmerken.
Tegenwoordig kost een lithium-ijzerfosfaatbatterij van 5,0 kWh gemiddeld tussen de 3.500 en 6.500 euro. Voorheen betaalde je hier al snel een paar duizend euro meer voor. Overigens werden in het verleden vaak lithium-ion batterijen gebruikt. Deze zijn minder veilig dan de huidige lithium-ijzerfosfaat accu’s.
Een ander aspect dat bepalend is voor de huidige prijs van thuisbatterijen is het toegenomen aanbod. Er zijn steeds meer fabrikanten die thuisaccu’s op de markt brengen. De verwachting is dat er ook de komende jaren sprake zal zijn van groei in het aanbod aan thuisbatterijen.
Onzeker is nog hoe de vraag naar thuisbatterijen zich ontwikkelt. Bij een sterk groeiende vraag na de afschaffing van de salderingsregeling zal de prijs van een gemiddelde thuisbatterij mogelijk weer iets stijgen.