15 kWh thuisbatterij: Uitleg thuisaccu's 15 kWh opslag

Uitleg over 15 kWh thuisbatterijen. Tips en inzichten thuisaccu’s met een opslagcapaciteit van 15 kWh. Kom te weten of deze opslagcapaciteit geschikt voor jou is.

Een 15 kWh thuisbatterij vormt de ideale oplossing voor huishoudens met een relatief groot PV-systeem. Ook voor andere toepassingen van een thuisaccu kan de 15 kWh thuisbatterij een goede optie zijn. 

Denk bijvoorbeeld aan onbalanshandel, of het goedkoop inkopen van stroom op de EPEX Spot-markt. Een thuisbatterij is niet uitsluitend interessant voor huishoudens met zonnepanelen. Ook zonder zonnecollectoren kan de investering in een thuisaccu bij de toepassing van deze verdienmodellen een financieel voordeel opleveren. 

Op deze pagina lees je meer over de situaties waarin een 15 kWh thuisbatterij de beste optie is. Uit onderzoek van Dutch New Energy Research (DNE Research) blijkt dat de meeste Nederlandse huishoudens voor een thuisbatterij met een capaciteit tussen de 0 en 20 kWh kiezen. 

15 kWh thuisbatterij voor middelgrote tot grote huishoudens 

De 15 kWh thuisbatterij vormt de beste oplossing voor middelgrote tot grote huishoudens, waarvoor een capaciteit van 5 of 10 kWh mogelijk te weinig is. 

Vaak wordt voor het bepalen van de ideale capaciteit gekeken naar het gemiddelde verbruik van een huishouden. Een capaciteit van meer dan 15 kWh is voor particuliere huishoudens minder gebruikelijk, deze systemen worden veelal gebruikt door bijvoorbeeld partijen in het mkb. 

Veel thuisbatterijen kennen een modulaire of stapelbare opbouw. Dit betekent dat het mogelijk is om de capaciteit van het systeem op een later moment uit te breiden, wanneer blijkt dat deze onvoldoende is voor de beoogde toepassing. 

Ook bij een uitbreiding van een bestaand PV-systeem of bijvoorbeeld bij de aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp voor het verwarmen van ruimtes in huis kan het uitbreiden van de thuisbatterij een optie zijn.

Thuisbatterij combineren met zonnepanelen 

Zoals eerder genoemd wordt, leent een 15 kWh thuisaccu zich uitstekend voor de opslag van hernieuwbare zonnestroom. In veel gevallen zal de opslagcapaciteit van dit model thuisbatterij te groot zijn. Men rekent vaak met de volgende vuistregel: 1.0 tot 1.5 kWh aan opslagcapaciteit op een thuisbatterij per 1.0 kWp aan aangesloten vermogen op het PV-systeem. 

Dit betekent voor een 15 kWh thuisbatterij dat de zonnepanelen samen een vermogen van zo’n 10.000 tot 15.000 Wp mogen hebben. Dat komt neer op een systeem met zo’n 25 tot 35 zonnepanelen (uitgaande van 425 Wp per paneel). 

Met de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 wordt de opslag van hernieuwbare zonnestroom op een eigen thuisaccu aantrekkelijker. Het financiële voordeel waarvan huishoudens met zonnepanelen momenteel profiteren vervalt per 2027. 

Ook nu al is het opslaan van een overschot aan groene stroom interessant. Het voorkomt dat je terugleverkosten aan de energieleverancier betaalt. Steeds meer energiemaatschappijen brengen deze kosten in rekening bij huishoudens. 

Situaties waarin een andere capaciteit geschikter is 

De meeste huishoudens zullen voldoende hebben aan een thuisbatterij met een capaciteit van vijf of tien kWh. Die capaciteit past beter bij hun verbruik en de samenstelling van het PV-systeem. 

Een 15 kWh thuisbatterij is interessant voor gezinnen met een relatief groot verbruik, bijvoorbeeld door de combinatie van een eigen laadpaal en een volledig elektrische warmtepomp, of gezinnen met een groot PV-systeem op het dak. 

Huishoudens of mkb’ers die voornemens zijn om het aantal zonnecollectoren op termijn uit te breiden, zouden kunnen overwegen het systeem pas op dat moment uit te breiden met een extra module. In eerste instantie volstaat ook voor hen mogelijk een capaciteit van vijf of tien kWh. 

Voordelen van een 15 kWh thuisaccu voor huishoudens 

De investering in een thuisaccu met 15 kWh opslagcapaciteit biedt verschillende voordelen voor huishoudens en mkb’ers. Het voornaamste voorbeeld daarvan is het financiële voordeel waarvan men profiteert. Dat geldt niet alleen bij de opslag van een overschot aan zonnestroom, maar ook wanneer de 15 kWh thuisbatterij gebruikt wordt voor de handel in stroom op de onbalans- en EPEX Spot-markt. 

Houd er rekening mee dat voor het handelen in stroom een dynamisch energiecontract vereist is. Steeds meer Nederlandse energieleveranciers bieden deze contracten aan naast hun energiecontract met een vast of variabel tarief. Een dynamisch energiecontract kenmerkt zich door energietarieven die ieder uur veranderen. Dat biedt voordelen bij de toepassing van een thuisbatterij, maar brengt ook een risico met zich mee. Een stijging in de stroomprijs is immers direct merkbaar in de eigen portemonnee. 

Bij de toepassing van een thuisbatterij voor de opslag van hernieuwbare stroom geldt dat deze vaak in de bestaande infrastructuur geplaatst kan worden. Dat betekent dat het niet per definitie noodzakelijk is om extra kabels te trekken. Men installeert een thuisbatterij direct tussen de string- of micro-omvormer van het PV-systeem en de meterkast beneden. 

Een nadeel van een 15 kWh thuisbatterij is dat een verzwaring van de aansluiting in de meterkast nodig kan zijn. Met name oudere woningen zijn vaak voorzien van een 1-fase aansluiting. Voor een 15 kWh thuisbatterij is een 3-fasen aansluiting noodzakelijk. Een installateur kan je meer vertellen over de noodzaak van het verzwaren van deze aansluiting. 

Draag bij aan een duurzamere wereld met een thuisaccu 

Er kunnen meer redenen zijn om de investering in een thuisbatterij van 15 kWh te overwegen. Denk bijvoorbeeld ook aan de impact die je hiermee hebt op het tegengaan van netcongestie op het elektriciteitsnet. Iets wat een steeds groter risico vormt, door de sterke groei in het aantal particuliere en zakelijke PV-systemen de afgelopen jaren. 

Netcongestie ontstaat op het moment dat de vraag naar stroom veel groter is dan het aanbod, of andersom wanneer het aanbod groter is dan de vraag. Op deze momenten worden energieleveranciers gevraagd om meer stroom af te nemen of aan te leveren, om zo de balans op het net te herstellen. 

De thuisbatterij die je in huis laat plaatsen kan hier een rol in spelen. Je stelt deze beschikbaar aan de energieleverancier, die deze oplaadt op het moment dat het aanbod groter is dan de vraag. Het is het idee achter onbalanshandel. 

Belangrijke factoren bij keuze voor 15 kWh thuisbatterij 

De capaciteit van een thuisbatterij is niet de enige factor om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld ook naar het type accu dat je aanschaft. Onderscheid wordt hierbij gemaakt tussen een lithium-ion en lithium-ijzerfosfaat 15 kWh thuisbatterij. 

Van beide opties is de lithium-ijzerfosfaat thuisaccu de meest duurzame (uitgedrukte in het aantal laadcycli dat deze meegaat) en brandveilige. Prijstechnisch is een lithium-ijzerfosfaat accu vaak net iets duurder dan een lithium-ion thuisbatterij. 

Een ander belangrijk aspect is het vermogen van een 15 kWh thuisbatterij. Het laadvermogen moet groot genoeg zijn om een overschot van het PV-systeem op de thuisaccu te kunnen laden. Andersom is het ontlaadvermogen belangrijk om te kunnen bepalen of bijvoorbeeld een warmtepomp en laadpaal van voldoende stroom voorzien worden bij het gebruik hiervan. 

Een derde factor is de garantie die een fabrikant van thuisbatterijen biedt. Men maakt hierbij onderscheid tussen garantie op de omvormer en garantie op de accucellen. Gebruikelijk is een garantie van tenminste vijf jaar op de omvormer en tien jaar of een x aantal laadcycli op de accucellen van de 15 kWh thuisbatterij. 

Advies bij aanschaf van een 15 kWh thuisbatterij 

Ben je benieuwd of een 15 kWh thuisaccu de beste keuze is voor jouw huishouden? Of wil je meer weten over de mogelijkheden om een 5 of 10 kWh thuisbatterij op termijn uit te breiden naar een opslagcapaciteit van 15 kWh? Onze adviseurs voorzien je graag van persoonlijk en geheel onafhankelijk advies. Op basis van je gemiddelde verbruik, de opbrengst van je zonnepanelen en bijvoorbeeld toekomstige verduurzamende investeringen in je woning adviseren zij je over de beste thuisbatterij. 

Tip: op deze pagina kun je direct vrijblijvend een offerte aanvragen voor een 15 kWh thuisbatterij. Dit geeft je een beeld van de kosten die de investering in dit systeem met zich meebrengt 

Wij helpen jou met het vinden en kopen van de beste thuisbatterij.

Vul het aanvraagformulier in en kom te weten wat een thuisbatterij voor jou kan betekenen.

Thuisbatterij offertes aanvragen

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies