25 kWh thuisbatterij: Uitleg thuisaccu's 25 kWh opslag
Home » Thuisbatterij capaciteit » 25 kWh thuisbatterij
Uitleg over 25 kWh thuisbatterijen. Tips en inzichten thuisaccu’s met een opslagcapaciteit van 25 kWh. Kom te weten of deze opslagcapaciteit geschikt voor jou is.
Hoewel een 25 kWh thuisbatterij ook voor particuliere huishoudens interessant kan zijn, kom je thuisaccu’s met een dergelijke capaciteit voornamelijk tegen binnen bedrijfspanden. Uit het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25 van Dutch New Energy Research (DNE Research) blijkt dat huishoudens in de meeste gevallen voor een capaciteit van vijf tot twintig kWh kiezen.
De opslag van zelf opgewekte zonnestroom biedt bedrijven en particulieren een financieel voordeel. Tot 2027 kunnen huishoudens en zakelijke kleinverbruikers (maximaal 55,2 kW vermogen en een aansluiting van 3×80 Ampère) de lopende salderingsregeling gebruiken. Deze vervalt vanaf 1 januari dat jaar.
Op deze pagina lees je meer over de verschillende toepassingen van een thuisbatterij met een capaciteit van 25 kWh. Er is meer mogelijk dan slechts de opslag van een overschot aan hernieuwbare stroom. Voor wie is deze thuisaccu interessant? Wat zijn de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf ervan? Enzovoorts.
25 kWh thuisbatterij voor grootverbruikers en het mkb
Steeds meer mkb’ers verduurzamen hun bedrijf. Dat gaat vaak gepaard met de elektrificatie van het wagen- en machinepark, het aansluiten van een groot PV-systeem en in sommige gevallen de investering in een thuisbatterij.
De combinatie van een groot aantal zonnecollectoren, elektrische auto’s met laadpalen op eigen terrein en een thuisaccu biedt mkb’ers interessante voordelen. Zij kunnen overdag een overschot aan groene stroom opslaan, om dit tegen het eind van de middag of in de avond te gebruiken. Het levert een besparing op de energiekosten op.
Particulier gezien is de 25 kWh thuisbatterij interessant voor grootverbruikers. Het gaat hierbij om huishoudens met een volledig elektrische warmtepomp, een laadpaal op eigen terrein en bijvoorbeeld een verwarmd zwembad in de tuin.
Met een capaciteit van 25 kWh biedt de thuisaccu in zo’n geval voldoende energie om dergelijke voorzieningen van stroom te kunnen voorzien. Overigens speelt hierbij niet alleen de capaciteit van een thuisaccu mee. Het laad- en ontlaadvermogen ervan is minstens zo belangrijk. Later op deze pagina lees je er meer over.
Thuisbatterij combineren met zonnepanelen
Een thuisbatterij van 25 kWh kan gecombineerd worden met een PV-systeem waarvan het vermogen tussen de 17.000 en 25.000 Wp. Uitgaande van zonnecollectoren met een vermogen van 425 Wp per stuk betekent dit dat de thuisbatterij voldoende ruimte biedt voor de opbrengst van 40 tot 60 zonnepanelen.
Het is een van de redenen die verklaren waarom je de 25 kWh thuisbatterij voornamelijk tegenkomt bij bedrijven. Een particulier PV-systeem is vaak veel kleiner.
Situaties waarin een andere capaciteit geschikter is
Zoals eerder op deze pagina genoemd is, heb je als particulier huishouden veelal voldoende aan een thuisbatterij van vijf, tien of vijftien kWh. Investeren in een 25 kWh thuisaccu brengt mogelijk meer kosten met zich mee, dan dat dit je extra rendement oplevert.
Houd daarnaast rekening met het feit dat moderne thuisbatterijen stapelbaar zijn of een modulaire opbouw kennen. Dit betekent dat het relatief makkelijk is om het systeem uit te breiden. Een uitbreiding kan wenselijk zijn als je verbruik toeneemt, bijvoorbeeld na de aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp, of de opbrengst van je PV-systeem stijgt.
Voordelen van een 25 kWh thuisaccu voor mkb’ers
Het voornaamste voordeel van een 25 kWh thuisaccu is de hoge opslagcapaciteit en de kostenbesparing die dit bedrijven op kan leveren. Een kostenbesparing wordt niet alleen gerealiseerd door een overschot aan hernieuwbare stroom op te slaan voor later gebruik.
Een andere toepassing van een 25 kWh thuisbatterij is de handel in stroom op de onbalans- en EPEX Spot-markt. Je handelt hierbij niet zelf, maar biedt de energieleverancier de mogelijkheid om stroom op de accu te laden op het moment dat de prijs per kWh relatief laag is. Slimme software helpt deze momenten te bepalen.
Tip: kijk eens naar de pagina met verdienmodellen voor thuisbatterijen, om een beeld te krijgen van de verschillende toepassingen van deze systemen.
Draag bij aan een duurzamere wereld met een thuisaccu
Niet alleen vanuit een financieel oogpunt is de investering in een thuisbatterij met 25 kWh capaciteit de overweging waard. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen is steeds belangrijker voor ondernemers. De consument hecht er veel waarde aan. Onderdeel hiervan is het tegengaan van netcongestie, waarbij de thuisbatterij kan helpen.
Dit is een fenomeen waarbij er sprake is van onbalans op het elektriciteitsnet. Op zonnige momenten is het aanbod aan stroom mogelijk veel groter dan de vraag. Voor de stabiliteit van het stroomnet is het belangrijk dan het verbruik van aansluitingen op zo’n moment toeneemt om de balans te herstellen.
Met een thuisbatterij kun je de zelf opgewekte stroom binnen je woning of bedrijfspand opslaan. Zo voorkom je dat de aanvoer van stroom richting het energienet onnodig oploopt. Daarnaast heb je met een thuisaccu de mogelijkheid om deze ook zonder zonnecollectoren op te laden, op momenten dat er meer stroom moet worden afgenomen om de onbalans op het net te herstellen.
Belangrijke factoren bij keuze voor 25 kWh thuisbatterij
Eerder op deze pagina las je al dat het vermogen van een thuisbatterij minstens zo belangrijk is als de capaciteit ervan. Een 25 kWh thuisbatterij met een beperkt laad- of ontlaadvermogen zal in geen geval het maximale rendement opleveren.
In het geval van de opslag van een overschot aan zelf opgewekte zonnestroom, leidt een beperkt laadvermogen ertoe dat een deel van deze stroom verloren gaat. Het stroomt weg naar het elektriciteitsnet, omdat de thuisaccu niet snel genoeg laadt.
Bij een beperkt ontlaadvermogen kunnen de warmtepomp en bijvoorbeeld laadpaal niet van voldoende stroom worden voorzien bij het gebruik ervan. Deze apparaten zullen in zo’n geval terugvallen op stroom van het elektriciteitsnet.
Naast de capaciteit en het vermogen van een thuisbatterij speelt het type accucellen een belangrijke rol. Tegenwoordig kiezen fabrikanten vaak voor lithium-ijzerfosfaat accucellen. Het is de meest brandveilige en duurzame oplossing.
Hoewel dit type accucellen tot een duurdere 25 kWh thuisbatterij leidt dan bijvoorbeeld lithium-ion accucellen, heb je hier op langere termijn profijt van. Een lithium-ion batterij gaat zo’n 6.000 laadcycli mee, terwijl dat aantal bij een lithium-ijzerfosfaat accu al snel op 10.000 cycli ligt.
Een derde aspect is de garantie die vanuit een producent geboden wordt. Het is gebruikelijk dat men hierbij onderscheid maakt tussen de garantie op de omvormer van een thuisaccu en op de accucellen zelf.
In het eerste geval gaat het vaak om vijf jaar, in het tweede om tien jaar. De garantie op accucellen wordt vaak ook uitgedrukt in het aantal laadcycli, vaak zo’n 6.000. Dit betekent dat wanneer een accu zeer regelmatig een laadcycli doorloopt, de garantie op de accucellen mogelijk eerder dan na tien jaar verloopt.
Vereiste aanpassing aan de meterkast
Een nadeel van een 25 kWh thuisbatterij ten opzichte van kleinere modellen (tot maximaal 10 kWh) is de mogelijk vereiste aanpassing aan de meterkast. Bij een capaciteit van 25 kWh heb je een 3-fasen aansluiting nodig.
Zeker in oudere woningen wordt nog regelmatig een 1-fase aansluiting gebruikt. Een installateur kan je hier op voorhand meer over vertellen.
Advies bij aanschaf van een 25 kWh thuisbatterij
Ben je benieuwd of de investering in een 25 kWh thuisbatterij voor jouw huishouden of bedrijf interessant is? Twijfel je tussen verschillende modellen thuisaccu’s en wil je weten wat onze adviseurs je aanraden? We adviseren je graag op persoonlijke en onafhankelijke wijze.
Niet alleen over de meest geschikte capaciteit, maar bijvoorbeeld ook over het benodigde vermogen voor de apparatuur die je thuis of op de werkvloer gebruikt, het type accucellen in de batterij, enzovoorts.
Direct meer weten over de kosten die de investering in een 25 kWh thuisaccu met zich meebrengt? Op deze pagina kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.