Aanhoudende groei op Europese markt voor thuisbatterijen verwacht

Marktonderzoeksbureau EUPD Research verwacht voor de komende tijd een aanhoudende groei op de Europese markt voor thuisbatterijen. Het gaat hierbij om thuisbatterijen met een capaciteit tot 20 kWh. Verschillende factoren maken dat het voor huishoudens steeds interessanter wordt om zo’n thuisaccu in hun woning te laten installeren.

Kijkend naar Nederland geldt dat er in 2022 naar schatting iets meer dan duizend thuisbatterijen gebruikt werden. Dat aantal liep vorig jaar op tot meer dan 5.000 installaties. Een explosieve groei waarvan verwacht wordt dat deze de komende jaren doorzet. Mede als gevolg van de terugleverheffing die bij veel energieleveranciers betaald moet worden en de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling. Het maakt dat het financiële voordeel van het salderen van groene stroom vervalt voor huishoudens. 

Niet alleen in Nederland is sprake van een zichtbaar groeiende vraag naar thuisbatterijen. Ook in landen als Duitsland en Italië kozen steeds meer huishoudens de laatste jaren voor een accu om zelf (groene) stroom op te kunnen slaan. Opvallend is dat voor de komende jaren voornamelijk groei verwacht wordt op de markten in Polen en Hongarije. 

Steeds meer Oost-Europese woningen met zonnepanelen 

Dat men juist voor deze landen een sterke groei in de vraag naar thuisbatterijen verwacht, hangt samen met het groeiende aantal installaties van zonnepanelen in Oost-Europa. Net als in onder meer Nederland, is ook het Oost-Europese stroomnet niet gebouwd op het tweerichtingsverkeer dat de installatie van deze zonne-energiesystemen met zich meebrengt. Om een snelle overbelasting van het stroomnet te voorkomen, is het voor woningbezitters interessant om een overschot aan opgewekte groene stroom zelf te bewaren. 

In onze buurlanden fors meer installaties dan in Nederland 

Europese groei thuisbatterijen markt verwachtingen en prognose
De Europese markt van thuisbatterijen zal in de toekomst groeien

Opvallend is dat de groei van het aantal installaties van thuisbatterijen in onze buurlanden aanmerkelijk hoger is dan in eigen land. Zoals eerder in dit artikel aangehaald werd, had Nederland eind vorig jaar meer dan 5.000 woningen met een thuisbatterij voor de opslag van groene stroom. In Duitsland werd alleen al in de eerste helft van dit jaar een totaal van circa 270 duizend thuisbatterijen geïnstalleerd. Daar neemt de opwaartse trend af ten opzichte van de afgelopen jaren. 

Een van de verklaringen voor de snelle groei van het aantal thuisbatterijen in Duitsland zijn de regelingen die men hier vanuit de overheid aanbood. Het maakt de investering in een thuisaccu financieel aantrekkelijker voor huishoudens. In Nederland is het vooralsnog niet mogelijk om een subsidie aan te vragen voor de aanschaf ervan. 

Ook in België ligt het aantal installaties van thuisbatterijen fors hoger dan in eigen land. Zo lag het aantal installaties eind 2022 al op meer dan een halve ton. Vergelijkbaar met Nederland en Duitsland liep dat aantal de afgelopen anderhalf jaar gestaag verder op. 

Duitsland ziet steeds meer thuisbatterijen op balkons 

Wie dacht dat zonnepanelen enkel op daken en bijvoorbeeld in de tuin bij woningen geplaatst werden, heeft het mis. Zo werd het de afgelopen jaren ook mogelijk om zonnepanelen aan de gevel en op het balkon aan te sluiten. Dat laatste wordt in Duitsland steeds vaker gecombineerd met een thuisbatterij op het balkon, blijkt uit de onderzoeksresultaten van EUPD Research. Voorheen werden thuisbatterijen voornamelijk op zolder, in de kelder of bijvoorbeeld in een schuur gemonteerd. 

Groei zal de komende jaren aanhouden 

De verwachting van EUPD Research is dat de groei van de gehele Europese markt voor thuisbatterijen in de komende jaren aanhoudt. Niet alleen in Oost-Europa zullen fors meer thuisaccu’s geïnstalleerd worden; ook in andere Europese landen wordt een groei verwacht. Mede doordat verschillende overheden de investeringen in deze thuisbatterijen zullen stimuleren met subsidieregelingen. Niet alleen willen huishoudens de zelf opgewekte groene stroom op een later moment zelf kunnen gebruiken. Ook vraagt het stroomnet om steeds meer flexibiliteit, mede door het toenemende risico op netcongestie. 

Netcongestie beschrijft het fenomeen waarbij er een file op het stroomnet ontstaat, doordat er veel meer stroom wordt aangevoerd dan verbruikt. In het ergste geval leidt netcongestie tot onderbrekingen in de stroomvoorziening. Met een thuisbatterij neemt het risico hierop af en groeit de afhankelijkheid van huishoudens van het stroomnet. Bij een onderbreking van de stroomvoorziening kunnen huishoudens de (groene) stroom op hun thuisaccu gebruiken. Let op, niet alle thuisbatterijen zijn momenteel al geschikt voor het ontladen bij een stroomstoring. Een adviseur kan je hier meer over vertellen

Ook vraag naar grotere batterijparken neemt toe 

Niet alleen worden er steeds meer thuisbatterijen geïnstalleerd. Ook de vraag naar grote batterijparken blijft groeien. Er zijn in Nederland verschillende lopende projecten, waar deze parken gerealiseerd worden. Ze dragen onder meer bij aan het halen van de klimaatdoelen voor 2030. 

Thuisbatterij offertes ontvangen:

Vul het aanvraagformulier in

Beantwoord enkele vragen over jouw woonsituatie en wensen.

Ontvang offertes

Ontvang vrijblijvend offertes van gecertificeerde thuisbatterij installateurs.

Thuisbatterij installatie

Vergelijk het aanbod en kies de meest geschikte installateur.