Ook in huurwoningen wordt ingezet op installatie thuisbatterijen

Niet langer wordt alleen door particuliere huishoudens naar de mogelijkheden van een thuisbatterij gekeken. Ook woningcorporaties overwegen vaker om hun huurwoningen van een thuisbatterij te voorzien. Daar komt bij dat ook huurders zelf mogelijkheden hebben om energie op te slaan.

Waar de investering in een vaste thuisaccu voor hen niet interessant zal zijn, kan dat wel gelden voor een thuisbatterij met stekker. Deze modellen zijn mee te nemen naar een volgend huis en bieden vergelijkbare voordelen als de vaste modellen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om met een thuisbatterij met stekker te handelen in stroom. Het kan op twee markten, namelijk: de EPEX Spot- en onbalansmarkt. 

Dat verhuurders vaker naar een thuisbatterij kijken als onderdeel van hun huurwoningen past bij een bredere trend. De afgelopen jaren werden deze woningen ook steeds vaker van zonnepanelen en een verbeterde isolatie voorzien. In dit artikel lees je er meer over. 

Besparing van duizenden euro’s dankzij zonnepanelen 

Huurwoning en thuisbatterij
In steeds meer huurwoningen wordt een thuisbatterij geïnstalleerd

Wocozon is een partij die zich bezighoudt met de installatie van zonnepanelen op huurwoningen. Recent vierde deze organisatie het jubileum met de eerste huurders, wiens woningen zo’n 12,5 jaar geleden van zonnepanelen werden voorzien.

Het heeft hen, naar eigen zeggen, een paar duizend euro aan lastenverlichting opgeleverd in deze periode. Niet alleen de lastenverlichting maakt de installatie van zonnepanelen op huurwoningen interessant. Hiermee dragen woningcorporaties daarnaast actief bij aan een verduurzaming van de regio. Evenals dat het voor huurders interessanter is om een woning met een PV-systeem te huren. 

In de 12,5 jaar die inmiddels verstreken zijn heeft Wocozon circa 53 duizend woningen van tezamen tientallen woningcorporaties van zonnepanelen voorzien. Nog altijd groeit het aantal woningen dat met de zonnepanelen van Wocozon verduurzaamd is. 

Salderingsregeling zorgt voor een nieuwe impuls 

Met de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 breekt er een nieuwe fase aan. Hoewel het gebruik van zonnepanelen ook na de afschaffing van deze regeling interessant blijft, verdwijnt het financiële voordeel waarvan huishoudens momenteel profiteren grotendeels.

Zo hoeft momenteel uitsluitend energiebelasting te worden betaald over het verschil in aangevoerde en verbruikte energie. Vanaf 2027 betaalt men energiebelasting over alle stroom die wordt afgenomen. Dat resulteert in hogere kosten voor huishoudens met zonnepanelen ten opzichte van de huidige situatie. 

Overigens speelt de afzwakking van het financiële voordeel van huishoudens met zonnepanelen ook nu al. Er zijn steeds meer Nederlandse energieleveranciers die terugleverkosten in rekening brengen bij gezinnen met zonnepanelen. Zo wordt het hen minder aantrekkelijk gemaakt om een overschot aan opgewekte zonnestroom te salderen. Iets wat moet bijdragen aan het tegengaan van netcongestie

Thuisbatterij om een overschot aan groene stroom op te slaan 

Om deze terugleverkosten nu al te vermijden, is het voor huishoudens interessant om een overschot aan zonnestroom in huis op te slaan. Dat kan met een thuisbatterij. De afschaffing van de salderingsregeling zal er straks voor zorgen dat de investering in een thuisaccu nog interessanter wordt. 

Vooruitdenken en inspelen op deze verandering wordt ook door Wocozon gedaan. Deze partij zoekt voortdurend naar kansen om energie betaalbaar te houden voor sociale huurders. Onderdeel daarvan is het verder verduurzamen van huurwoningen met oplossingen op het gebied van energieopslag. 

Zoeken naar de juiste implementatie van thuisbatterijen 

Bij de installatie van energiemanagementsystemen in huurwoningen komen organisaties voor de nodige uitdagingen te staan. Zo dient rekening te worden gehouden met de huur- en energiewetgeving in Nederland. Evenals dat het installeren van thuisbatterijen technisch uitdagend kan zijn in complexen met huurwoningen.

Het weerhoudt Wocozon er voorlopig niet van om zich verder te verdiepen in de kans om huurwoningen te verduurzamen met een energiemanagementsysteem: “Wij bekijken het positief en helpen woningcorporaties met raad en daad op het gebied van thuisbatterijen en energiemanagementsystemen.”, zo stelt Van Hooft. Hij is actief als directeur van het bedrijf. 

Zelfstandig investeren in een thuisbatterij met stekker 

Wachten op de oplossingen die Wocozon woningcorporaties biedt in de toekomst is niet nodig voor huurders. Zij kunnen nu al investeren in een energiemanagementsysteem. De afgelopen jaren is de thuisbatterij met stekker in opkomst.

Onder meer EvaPower is een fabrikant van deze systemen. De plug-in thuisbatterij heeft een opslagcapaciteit van zo’n 1,0 kWh en een vermogen rond 700 à 800 Watt. De toepassingen van deze thuisaccu’s met stekker zijn vergelijkbaar met die van een vaste thuisbatterij. Denk aan de mogelijkheid om stroom op te slaan, te handelen in stroom met een dynamisch energiecontract, enzovoorts. 

Daarbij zijn deze modellen, net als sommige vaste accu’s, uitbreidbaar met extra modules. Zo kan de capaciteit van het systeem voortdurend worden afgestemd op het verbruik van een huishouden.

Dé thuisbatterij winkel van Nederland

Neem de regie over jouw energie. Bestel voordelig een krachtige thuisbatterij in onze winkel:

0