De vraag naar thuisbatterijen groeit, zo merkt ook Vereniging Eigen Huis. Leden stellen steeds vaker vragen over het nut, rendement en de voordelen van een thuisaccu. Voor Vereniging Eigen Huis (VEH) voldoende reden om een pilot te starten, waarbij de thuisbatterijen in veertien verschillende woningen geplaatst worden. VEH kijkt vervolgens gedurende twee jaar actief naar de prestaties van de thuisbatterij en de impact die het monteren ervan heeft op de huiseigenaren. In dit artikel lees je meer over deze pilot.
Verwacht wordt dat VEH het niet bij een pilot met de thuisbatterijen houdt. Eerder werd door de vereniging het eigen Energielab opgezet. In dit lab wil VEH verschillende pilots uitvoeren met uiteenlopende producten, die bij kunnen dragen aan het slim benutten van duurzame energie en het verduurzamen van woningen in algemene zin. De lopende pilot met de thuisbatterijen is het eerste traject dat binnen het lab is opgestart.
Terugleverkosten laat aantal vragen over thuisbatterijen toenemen
Dat VEH steeds vaker bevraagd wordt over de inzet van thuisbatterijen hangt sterk samen met de terugleverkosten die huishoudens met zonnepanelen betalen. Deze kosten maken het voor gezinnen interessant om een overschot aan opgewekte groene stroom zelf op te slaan, in plaats van dit terug te leveren aan het stroomnet. Ze betalen zo geen terugleverkosten en kunnen de opgewekte stroom op een later moment alsnog zelf verbruiken. Dat is financieel aantrekkelijk en duurzaam.
Hier komt de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling, zeer waarschijnlijk in 2027, nog bij. Het financiële voordeel waarvan huishoudens met een zonne-energiesysteem momenteel profiteren vervalt hiermee. Er is geen financiële impuls meer om opgewekte zonnestroom terug te leveren aan het stroomnet. Een nadeel voor huishoudens met zonnepanelen is dat de piek in de vraag naar stroom vaak op een ander moment valt, dan de piek in het stroomverbruik.
Onderzoek naar financieel voordeel van dynamisch energiecontract
Niet alleen de terugleverkosten en de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling maken dat VEH onderzoek doet naar het nut en de voordelen van een thuisbatterij. Cindy Kremer, directeur van de vereniging, geeft aan dat de pilot ook gestart is om te onderzoeken in welke mate een dynamisch energiecontract interessant kan zijn voor huishoudens met zo’n thuisaccu. Dit type energiecontract werd enige tijd terug geïntroduceerd als aanvulling op het vaste- en variabele contract. Bij een dynamisch energiecontract wijzigt de stroomprijs ieder uur.
Het maakt dat het met dit type contract mogelijk is om slim te handelen in stroom voor woningeigenaren met een thuisbatterij. Dat doen ze bijvoorbeeld door de batterij op te laden op de momenten dat de stroomprijs minimaal is. Wanneer diezelfde prijs gedurende de dag steeds hoger wordt, kiest het huishouden voor het ontladen van de accu. Dit levert een financieel voordeel op. Zo kan een thuisbatterij ook interessant zijn zonder dat men een zonne-energiesysteem heeft.
Producenten leveren steeds betere thuisbatterijen aan de markt
In de afgelopen jaren heeft de thuisbatterij zich sterk ontwikkeld. Zo zijn er inmiddels verschillende fabrikanten die een slim aangestuurde thuisaccu op de markt hebben gebracht. Een voordeel daarvan is dat het huishouden met de investering in een thuisbatterij actief bijdraagt aan het tegengaan van netcongestie. Iets wat de laatste tijd een steeds groter risico vormt.
De slimme aansturing voorkomt dat de thuisbatterij opgeladen wordt, als de vraag naar stroom op het stroomnet groot is. Het zou het risico op een overbelasting daarvan onnodig vergroten. Andersom wordt het ontladen van de batterij tegengegaan op de momenten dat de aanvoer van stroom naar het stroomnet piekt.
Pilot in verschillende soorten woningen en met diverse modellen
Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd wordt, omvat de pilot een proef met thuisbatterijen in veertien woningen. Het gaat om verschillende soorten huizen en huishoudens, verspreid over het hele land. Zo verschillen de huishoudens onder meer in samenstelling en huidig energieverbruik van elkaar. Dat laatste is onder meer afhankelijk van de aanwezigheid van een elektrische warmtepomp, van een laadpaal en elektrische auto, enzovoorts.
Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende modellen thuisbatterijen. Deze variëren onder meer in hun formaat, in het type accu en in de kosten die hiervoor in rekening worden gebracht. Het moet een compleet beeld geven van de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden die momenteel op de markt met thuisbatterijen worden aangeboden.
Advies over nut van investering in een thuisbatterij
Ben je zelf benieuwd of de investering in een thuisbatterij interessant is voor jouw huishouden en wil je de pilot van VEH niet afwachten? Onze adviseurs staan voor je klaar, om je meer te vertellen over de werking en voor- en nadelen van de verschillende soorten thuisbatterijen.