Naarmate je steeds meer geïnteresseerd raakt in de aankoop van een thuisbatterij, wordt het interessant om te kijken wat de montage ervan betekent voor jouw woning. Hoeveel ruimte neemt een thuisbatterij in beslag?
Wat is een geschikte plek voor de installatie van de thuisaccu? Kan ik een thuisbatterij ook buiten mijn woning laten aansluiten? Is het mogelijk om een thuisbatterij op termijn uit te breiden met een of twee extra elementen? In dit artikel bieden we je het antwoord op dergelijke, terechte vragen.
Gemiddelde afmetingen van een thuisbatterij
Om te bepalen hoeveel ruimte een thuisbatterij in beslag neemt binnen je woning, is het zaak om naar de gemiddelde afmetingen ervan te kijken. Ga uit van een apparaat van zo’n 55 centimeter breed, 55 centimeter hoog en 25 centimeter diep.
Dit is het gemiddelde formaat van een moderne thuisbatterij met een capaciteit van zo’n 5 kWh, bijvoorbeeld die van het Nederlandse merk Sessy. Veel huishoudens hebben voldoende aan een capaciteit van 5 à 10 kWh. Kies je voor twee modules, dan heb je al snel een installatie die qua formaat vergelijkbaar is met de cv-ketel of bijvoorbeeld een wasmachine.
Meer ruimte nodig voor een thuisbatterij
Dat een gemiddelde thuisbatterij het formaat heeft van een wasmachine, betekent niet dat een kleine ruimte in huis voldoende is om de thuisaccu aan te kunnen laten sluiten. Ook rondom de thuisbatterij moet voldoende vrije ruimte zijn. Dit maakt het onderhouden van de thuisbatterij makkelijker, voorkomt dat er beschadigingen aan het systeem ontstaan en maakt dat deze zijn warmte kwijt kan. Dat laatste is van groot belang om de thuisbatterij op een veilige en verantwoorde wijze te kunnen gebruiken.
Oververhitting zou tot schade aan de componenten, de accucellen, van de batterij kunnen leiden. In het ergste geval loop je zelfs het risico op brand in huis, wanneer een thuisbatterij niet beschikt over een modern batterij managementsysteem.
Bepalen van de benodigde capaciteit
Bepalend voor hoeveel ruimte een thuisbatterij in beslag neemt is de capaciteit ervan. Des te groter de capaciteit, des te meer ruimte je logischerwijs vrij moet maken voor het systeem. Het kan best lastig zijn om de benodigde capaciteit te bepalen. Factoren om hierbij rekening mee te houden zijn onder meer het gemiddeld stroomverbruik op jaarbasis en het vermogen van je PV-system. Zo wordt een capaciteit van 5 kWh aangeraden aan huishoudens met een verbruik van 3.500 kWh op jaarbasis en een PV-systeem met een vermogen van 4 kWp.
Heb je een jaarlijks verbruik van 5.000 kWh, bijvoorbeeld doordat je eerder al een elektrische warmtepomp in huis hebt laten plaatsen, dan wordt een thuisbatterij van 10 kWh aangeraden. Datzelfde geldt voor huishoudens met een PV-systeem dat een vermogen van 6 kWp levert.
Gemiddelde gewicht van een thuisaccu
Bij het bepalen van de benodigde ruimte en een geschikte plek voor de thuisbatterij is het niet alleen zaak om rekening te houden met het formaat hiervan. Kijk ook naar het gewicht van een module. Een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh heeft een gewicht van zo’n 50 kilogram. Kies je voor een capaciteit van 10 kWh, bijvoorbeeld omdat je een warmtepomp of relatief groot PV-systeem hebt, dan gaat het al snel om zo’n 100 kilogram. Niet iedere muur in huis zal een dergelijk gewicht kunnen dragen. Een alternatief voor het ophangen van een dergelijke thuisbatterij, is het op de grond plaatsen ervan.
Thuisbatterijen worden vaak in huis geplaatst
Hoewel het mogelijk is om een thuisbatterij buiten de deur te installeren, kiest men vaak voor een locatie in huis. Dit biedt verschillende voordelen. Zo mag een batterij niet worden blootgesteld aan vocht, extreme kou of direct zonlicht.
Het zijn factoren die de werking van een thuisaccu negatief beïnvloeden en de levensduur ervan verminderen. In ruimtes binnen je woning is het normaliter droog, staat de thuisbatterij niet in direct zonlicht en heb je voldoende ruimte voor de ventilatie van het systeem.
Een erkende installateur helpt je de meest geschikte plek voor een thuisbatterij binnen jouw woning te vinden. Kies bijvoorbeeld voor de ruimte op zolder, voor een aangebouwde garage, enzovoorts.
Een aspect dat mee kan spelen is de afstand die overbrugd moet worden door de kabels die men vanuit de thuisbatterij naar de meterkast trekt. Een grote afstand tot de meterkast kan leiden tot onnodig hoge installatiekosten.
Advies over thuisbatterijen in huis
Wil je meer weten over de ruimte die je straks vrij moet maken bij de installatie van een thuisbatterij? Ben je benieuwd wat een thuisbatterij met de door jou gewenste capaciteit aan ruimte vergt? Onze adviseurs voorzien je graag van persoonlijk advies.