Liefhebbers van tiny houses geven doorgaans om de wereld om hen heen. Duurzaamheid is een belangrijke factor bij de ontwikkeling van deze kleine woningen. Men probeert grotendeels off-grid te leven, door bijvoorbeeld zelf te voorzien in de energievoorziening.
Het is om deze reden dat tiny houses en soortgelijke kleine woningen vaak voorzien zijn van een PV-systeem. Het opwekken van stroom is onvoldoende om volledig off-grid te kunnen leven. Denk aan de avonduren, wanneer het PV-systeem geen stroom meer opwekt en juist relatief veel energie verbruikt voor het kooktoestel en je verlichting.
Zijn thuisbatterijen geschikt voor tiny houses en kleine woningen? Kun je met een thuisbatterij overdag groene stroom opwekken en opslaan, om dit in de avond te verbruiken? In dit artikel lees je er meer over.
Combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij
Voor tiny houses en kleine woningen is de combinatie van een thuisbatterij met een PV-systeem interessant. Je wekt de groene stroom overdag zelf op met de zonnecollectoren op het dak van je tiny house, om het overschot ervan vervolgens op de thuisbatterij op te slaan.
Op het moment dat het PV-systeem te weinig stroom opwekt, ontlaadt de thuisaccu zich. Zo heb je de hele dag door zelf opgewekte groene stroom tot je beschikking.
Een thuisbatterij kan niet direct op de omvormer van een PV-systeem worden aangesloten voor het opslaan van groene stroom. Je hebt hier een hybride omvormer voor nodig. In tegenstelling tot de omvormer van een PV-systeem maakt deze het mogelijk om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom en weer terug.
De omvormer die bij zonnepanelen geleverd wordt, werkt vaak slechts een kant op.
Kijk naar de opbrengst van het PV-systeem
Maak je momenteel al gebruik van zonnepanelen op je tiny house of kleine woning? Kijk in dat geval eens naar de gemiddelde opbrengst van het systeem. Past dit bij je huidige verbruik? Wanneer het overschot aan zelf opgewekte groene stroom minimaal is, kan het interessant zijn om eerst het PV-systeem uit te breiden met een aantal zonnepanelen.
Over het algemeen heb je baat bij een thuisbatterij in een tiny house of kleine woning, wanneer je overdag meer stroom opwekt dan je verbruikt.
Andere toepassingen van een thuisbatterij in een tiny house
Er geldt een uitzondering op dit laatste punt. Je kunt een thuisaccu namelijk ook voor andere toepassingen inzetten. Denk bijvoorbeeld aan het leveren van een bijdrage aan het tegengaan van netcongestie in de regio. Dit doe je door stroom in te kopen op het moment dat het aanbod op het stroomnet veel hoger is dan de vraag naar energie.
Op zo’n moment is de prijs van een kWh stroom laag, omdat de balans op het net zo snel mogelijk hersteld moet worden. Zo draag je niet alleen bij aan het tegengaan van netcongestie, maar profiteer je tegelijkertijd van een financieel voordeel.
Het nadeel van deze toepassing van thuisbatterijen in tiny houses is dat je een dynamisch contract nodig hebt bij een energieleverancier en dus niet volledig off-grid leeft. Er zijn verschillende Nederlandse energiemaatschappijen die dit type energiecontract aanbieden.
Bij een dynamisch contract wisselt het stroomtarief ieder uur. Daar waar deze bij een contract met een vast of variabel tarief langere tijd vaststaat.
Off-grid leven met thuisbatterij niet altijd mogelijk
Overigens bepaalt niet alleen de toepassing van een thuisbatterij of je volledig off-grid kunt leven. Ook het model thuisbatterij dat je in een tiny house of kleine woning installeert speelt hierin mee. Niet alle thuisbatterijen zijn geschikt om gebruikt te worden als noodstroomvoorziening.
Het systeem kan een aansluiting op het stroomnet nodig hebben om te functioneren. Een specialist kan je meer vertellen over de werking van de verschillende modellen thuisbatterijen en je adviseren over de variant die het beste aansluit op jouw specifieke behoeften.
Capaciteit van thuisaccu’s voor tiny houses
De meeste Nederlandse huishoudens kiezen tegenwoordig voor een kleine thuisbatterij met een capaciteit van 5 of 10 kWh. Het voordeel daarvan is dat je deze vaak direct kunt laten aansluiten; een aanpassing aan de aansluiting in de meterkast is doorgaans niet nodig.
Om dit te concretiseren, een 1-fase aansluiting volstaat. Een capaciteit groter dan 10 kWh vergt vaak een 3-fasen aansluiting en daarmee mogelijk een verzwaring van de huidige aansluiting in de meterkast.
Daar het stroomverbruik in tiny houses beperkt zal zijn, is een thuisbatterij van 5 kWh al snel voldoende. Om de juiste capaciteit te bepalen kun je kijken naar je gemiddelde stroomverbruik per dag en de opbrengst van het PV-systeem op het dak.