20 kWh thuisbatterij: Uitleg thuisaccu's 20 kWh opslag
Home » Thuisbatterij capaciteit » 20 kWh thuisbatterij
Uitleg over 20 kWh thuisbatterijen. Tips en inzichten thuisaccu’s met een opslagcapaciteit van 20 kWh. Kom te weten of deze opslagcapaciteit geschikt voor jou is.
Voor particuliere huishoudens zal een 20 kWh thuisbatterij al snel te groot zijn. Zij kiezen vaker voor een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van vijf, tien of hooguit vijftien kWh.
Zakelijke partijen, zoals winkels, restaurants en bijvoorbeeld kleine productiebedrijven kunnen echter wel baat hebben bij een 20 kWh thuisbatterij. Zij gebruiken de thuisbatterij om een overschot aan stroom van hun PV-systeem op te slaan voor een moment later op de dag, of kopen voordelig stroom in via handel op de onbalans- en EPEX Spot-markt.
Op deze pagina lees je meer over de verschillende toepassingen van een 20 kWh thuisbatterij en de voordelen die het gebruikers biedt.
20 kWh thuisbatterij voor grote huishoudens en mkb’ers
Een 20 kWh thuisbatterij is de ideale oplossing voor huishoudens met een hoog verbruik en bijvoorbeeld voor mkb’ers. Denk aan grote huishoudens waar een volledig elektrische warmtepomp gecombineerd wordt met een laadpaal op eigen terrein en bijvoorbeeld een jacuzzi of verwarmd zwembad in de tuin.
In zo’n geval biedt een 20 kWh thuisbatterij voldoende opslagcapaciteit om deze systemen van stroom te kunnen voorzien op momenten dat de stroomprijs relatief hoog ligt.
Ook voor huishoudens die het realiseren van een nul-op-de-meter woning nastreven kan een 20 kWh thuisbatterij een interessante keuze zijn. Bij een nul-op-de-meter woning ligt het eigen verbruik niet hoger dan de opbrengst van het PV-systeem of bijvoorbeeld een kleine windturbine.
De hernieuwbare stroom die je opwekt kun je in dit geval op de thuisbatterij opslaan, waarmee de afname van grijze stroom van het net minimaal is. Overigens betekent dit niet dat je geheel onafhankelijk van het stroomnet woont. Deze afhankelijkheid blijft bestaan doordat de omvormer afhankelijk is van de stroom van het net.
MKB’ers kunnen een thuisbatterij van 20 kWh gebruiken om stroom in te kopen bij een lage prijs, bijvoorbeeld rond het middaguur. Zij gebruiken deze goedkoop ingekochte stroom vervolgens op de momenten dat de prijs stijgt, in de namiddag en avond.
Het levert hen een forse besparing op de energiekosten op, waarmee de investering in een thuisbatterij wordt terugverdiend. Het handelen in stroom doet men hierbij niet zelf, maar via de energieleveranciers. De thuisbatterij wordt hierbij geheel geautomatiseerd aangestuurd via de slimme software van een fabrikant.
Situaties waarin een andere capaciteit geschikter is
Zoals eerder op deze pagina wordt genoemd zal een capaciteit van 20 kWh voor veel particuliere huishoudens aan de hoge kant zijn. Een model van maximaal tien of vijftien kWh volstaat in de meeste gevallen.
Daarbij kennen moderne thuisbatterijen een modulaire- of stapelbare opbouw. Dit maakt het relatief eenvoudig om de capaciteit van het systeem op een later moment uit te breiden tot 20 kWh of meer. Kijk bijvoorbeeld eens naar de modules van het Nederlandse SESSY, die ieder 5 kWh aan opslagcapaciteit bieden.
Andersom geldt voor grotere bedrijven dat een 20 kWh thuisbatterij mogelijk aan de kleine kant is. Zij hebben baat bij een systeem waarop meer hernieuwbare stroom kan worden opgeslagen, of waarop zij goedkoop ingekochte stroom kunnen laden voor het gebruik ervan in de namiddag en avond.
Denk aan restaurants, waar het stroomverbruik pas op die momenten piekt. Daar waar de opbrengst van een PV-systeem een piek kent rond het middaguur.
Voordelen van een 20 kWh thuisaccu voor huishoudens
Zowel vanuit een financieel- als duurzaamheidsoogpunt biedt de installatie van een 20 kWh thuisbatterij voordelen. Het levert huishoudens en mkb’ers een fraaie besparing op hun energiekosten op.
De exacte besparing is van verschillende factoren afhankelijk. Denk aan de opbrengst van de eigen zonnepanelen, het gekozen verdienmodel bij het gebruik van de thuisaccu, enzovoorts.
Draag bij aan een duurzamere wereld met een thuisaccu
Netcongestie vormt een steeds groter risico voor de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Het wordt vaak omschreven als het ontstaan van een file, op het moment dat het aanbod vanuit private en zakelijke PV-systemen en bijvoorbeeld windmolenparken veel groter is dan het verbruik of andersom.
De onbalans die hierbij ontstaat moet zo snel mogelijk hersteld worden. Dat doet de landelijke netbeheerder door energieleveranciers aan te sporen meer stroom af te nemen of juist aan te leveren, afhankelijk van het type onbalans.
Met een 20 kWh thuisbatterij lever je een bijdrage aan het voorkomen van netcongestie. Op het moment dat het aanbod hoger ligt dan de vraag, kun je het overschot aan stroom dat hierbij ontstaat op de thuisbatterij laden. Dat is ook financieel interessant, omdat je gecompenseerd wordt voor het beschikbaar stellen van de thuisaccu. Je deelt mee in het rendement dat de energieleverancier behaalt met de afname van extra stroom van het net.
Piekt de vraag naar stroom, terwijl het aanbod nauwelijks stijgt? In dat geval kun je de thuisbatterij ontladen om de vraag op het stroomnet niet verder te doen laten stijgen. Of laat de energieleverancier de op de thuisbatterij opgeslagen stroom verkopen op de markt. Het levert een financieel voordeel op.
Belangrijke factoren bij keuze voor 20 kWh thuisbatterij
Een van de belangrijkste factoren bij de investering in een thuisbatterij is de capaciteit ervan, die moet passen bij het verbruik van je huishouden of bedrijf. Er zijn echter meer factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen van de thuisaccu.
Om de zelf opgewekte hernieuwbare energie optimaal te kunnen benutten, is het belangrijk dat het laadvermogen van de 20 kWh thuisbatterij past bij dat van het PV-systeem of een kleine windturbine. Andersom moet het ontlaadvermogen groot genoeg zijn om de grootverbruikers in huis van voldoende energie te kunnen voorzien.
Verschillende soorten accucellen in een thuisbatterij
Of denk aan het verschil in type accucellen dat gebruikt wordt bij de productie van thuisbatterijen met 20 kWh opslagcapaciteit.
Voorheen werd hierbij vaak gekozen voor lithium-ion accucellen, die je ook kent uit je elektrische auto of bijvoorbeeld mobiele telefoon. Veiliger en duurzamer zijn de moderne lithium-ijzerfosfaat accucellen. Je ziet ze steeds vaker in thuisbatterijen.
Installatie van een 20 kWh thuisaccu
Een derde aspect is het gewicht en formaat van een 20 kWh thuisaccu. Houd er rekening mee dat een thuisaccu van 20 kWh al snel zo’n 150 à 175 kilogram weegt.
Past dit bij de plek in huis of binnen je bedrijfspand waar je de thuisbatterij wilt laten installeren? Vaak wordt geprobeerd om de batterij binnen de bestaande infrastructuur in te passen. Dat wil zeggen dat deze direct tussen de omvormer van het PV-systeem en de meterkast gepositioneerd wordt. Het trekken van extra kabels is daarmee mogelijk niet nodig.
Het nadeel van een 20 kWh thuisbatterij kan zijn dat een verzwaring van de aansluiting in de meterkast vereist is. Zeker oudere woningen zijn vaak voorzien van een 1-fase aansluiting. Voor een capaciteit van meer dan 10 kWh is een 3-fasen aansluiting noodzakelijk. Een nieuwe woning, bijvoorbeeld een huis dat al voorzien is van een volledig elektrische warmtepomp, zal al over een 3-fasen aansluiting beschikken.
Advies bij aanschaf van een 20 kWh thuisbatterij
Twijfel je of een 20 kWh thuisbatterij voor jouw huishouden of bedrijf de beste keuze is? Wil je meer weten over de verdienmodellen en het mogelijke rendement bij het gebruik van een grote thuisbatterij? Wij helpen je graag op weg met persoonlijk en onafhankelijk advies.
Op basis van je huidige verbruik, je verwachte verbruik in de toekomst bij een verduurzaming van je woning en bijvoorbeeld de opbrengst van je zonnecollectoren leggen we de opties aan je voor.
Tip: vraag op deze pagina vrijblijvend een offerte aan voor een 20 kWh thuisbatterij. Dit geeft je een beeld van de kosten die deze investering met zich meebrengt. Of kijk hier eens, om te zien aan wie een 15 kWh thuisbatterij wordt aangeraden.