5 misvattingen over thuisbatterijen

Verschillende redenen kunnen ertoe leiden dat je nog twijfelt over de investering in een thuisbatterij. Zo wordt regelmatig, ten onrechte, verkondigd dat thuisbatterijen een korte levensduur hebben. Moderne thuisbatterijen, zeker de modellen op basis van lithium-ijzerfosfaat accucellen, gaan al snel zo’n tien à vijftien jaar mee.

De precieze levensduur van deze systemen is afhankelijk van de mate waarin de thuisbatterij gebruikt wordt. Het is om deze reden gebruikelijk om de verwachte levensduur uit te drukken in het aantal laadcycli voordat de batterij vervangen moet worden.

Een lithium-ijzerfosfaat thuisaccu gaat binnen de garantievoorwaarden van veel fabrikanten tenminste 10.000 cycli mee. Er zijn meer misvattingen over thuisbatterijen die consumenten laten twijfelen over de investering in een accu voor thuis. In dit artikel zetten we er vijf op een rijtje. 

#1: Thuisbatterijen zijn brandgevaarlijk bij gebruik in huis  

Thuisbatterij misvattingen uitleg
Misvattingen over thuisbatterijen uitleg en tips

In de inleiding van dit artikel wordt de lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij al genoemd. Wist je dat dit de meest brandveilige oplossing van dit moment is, als het gaat om energieopslag? Er verschijnen regelmatig berichten in het nieuws over brandende accu’s in elektrische auto’s of bijvoorbeeld smartphones en laptops.

In dergelijke apparaten wordt een ander type accu gebruikt, de lithium-ion accu. Dat laatste type is minder brandveilig dan een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij. Een lithium-ion thuisaccu is geschikt voor het gebruik in de tuin of bijvoorbeeld een losstaande schuur. 

#2: Thuisbatterijen zijn alleen interessant bij zonnepanelen 

Ten onrechte wordt regelmatig gedacht dat een thuisbatterij uitsluitend interessant is voor huishoudens met zonnepanelen. Zij gebruiken de thuisaccu om een overschot aan energie op te slaan, om dit later zelf te gebruiken. Het tegendeel is waar! Ook zonder zonnepanelen biedt een thuisbatterij interessante voordelen. 

Naast de opslag van zelf opgewekte groene stroom kennen thuisbatterijen verschillende andere verdienmodellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de handel in stroom op de EPEX Spot- en onbalansmarkt. Met een dynamisch energiecontract heb je als particulier huishouden de mogelijkheid om (geautomatiseerd) deel te nemen aan deze handel. 

#3: Thuisbatterij alleen interessant voor huishoudens zelf 

Hoewel het gebruik van een thuisbatterij kan helpen te besparen op de energiekosten, bieden deze systemen meer voordelen. Ook voor de wereld om je heen. In de afgelopen jaren is het risico op netcongestie sterk toegenomen.

Je kunt netcongestie zien als een file op het stroomnet, dat nooit is ingericht op de aanvoer van stroom vanuit zonne- en windparken, particuliere PV-systemen, enzovoorts. Wanneer de aanvoer van groene stroom veel groter is dan het actuele verbruik, resulteert dit in een onbalans. Een onbalans op het elektriciteitsnet kan de stabiliteit ervan in gevaar brengen. 

Door stroom van het net af te nemen bij een grote aanvoer, help je de kans op netcongestie te verminderen. Of denk aan de mogelijkheid om zelf opgewekte stroom op te slaan in plaats van terug te leveren. Ook hiermee verminder je het risico op een onbalans. 

#4: Techniek achter de thuisaccu nog niet volwassen genoeg 

In de afgelopen jaren hebben fabrikanten van thuisbatterijen hun product sterk ontwikkeld. Dat zie je onder meer terug aan de overstap van de lithium-ion accu’s naar veiligere en duurzamere lithium-ijzerfosfaat accucellen.

Daarnaast zijn moderne thuisbatterij voorzien van een uitgebreid Batterij Management Systeem (BMS). Dit systeem zorgt voor een continue monitoring van de accucellen. In het geval van een dreigende oververhitting of bijvoorbeeld kortsluiting in het systeem, schakelt het BMS de thuisbatterij uit of vermindert deze het vermogen. 

Naast het BMS zijn veel thuisbatterijen voorzien van een Energie Management Systeem (EMS), waarmee de laad- en ontlaadstrategie geoptimaliseerd kan worden. Afhankelijk van de thuisbatterij die je aanschaft, kun je deze strategie grotendeels zelfstandig invullen of geautomatiseerd laten baseren op je verbruik en bijvoorbeeld de opbrengst van je zonnepanelen. Dat laatste is mogelijk door de toepassing van kunstmatige intelligentie in deze systemen. 

#5: Thuisbatterijen installeren is ingewikkeld en kostbaar 

Wist je dat een aanpassing aan de meterkast lang niet altijd nodig is bij het aansluiten van een thuisbatterij? Dat geldt voor thuisbatterijen met een opslagcapaciteit tot en met 10 kWh. Zo profiteer je al snel van de voordelen van een thuisaccu.

Modellen van 15 of bijvoorbeeld 20 kWh hebben een 3-fasen-aansluiting nodig in de meterkast. Onderzoek laat zien dat de meeste huishoudens over een systeem met een capaciteit van 5 of 10 kWh kiezen. Heb je een PV-systeem in huis? In dat geval kan de thuisbatterij vaak op de bestaande infrastructuur worden aangesloten. Het trekken van extra kabels is daarmee niet altijd nodig. 

Een laagdrempelig alternatief is een thuisbatterij met stekker. Deze modellen hebben een opslagcapaciteit van circa 1,0 kWh. Je hebt geen installateur nodig om zo’n thuisaccu aan te sluiten, dit doe je eenvoudig zelf

Dé thuisbatterij winkel van Nederland

Neem de regie over jouw energie. Bestel voordelig een krachtige thuisbatterij in onze winkel:

0