Waar bij de productie van thuisbatterijen voorheen vaak gekozen werd voor lithium-ion accucellen, maken fabrikanten tegenwoordig gebruik van lithium-ijzerfosfaat batterijen. Het maakt het systeem brandveiliger en duurzamer; een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij gaat een groter aantal laadcycli mee.
Het is slechts een voorbeeld van de verschillen in techniek die gebruikt worden bij de ontwikkeling van thuisaccu’s. Wat zijn de andere punten waarop thuisbatterijen van elkaar verschillen? Waarmee dien je rekening te houden bij het vergelijken van deze batterijen? In dit artikel lees je er meer over.
Vaste thuisbatterij en een plug-and-play model
De markt met thuisbatterijen ontwikkelt zich snel, mede doordat de technologie relatief nieuw is en de vraag naar het product op hoog tempo toeneemt. Je ziet het onder meer terug aan de verschillende soorten thuisbatterijen die verkocht worden.
Onderscheid maakt men hierbij tussen een vaste thuisbatterij, geïnstalleerd door een erkende installateur, en de plug-and-play modellen. Dat laatste model is een thuisbatterij met stekker, die je eenvoudig zelf aansluit.
Installateurs raden het gebruik ervan af, daar een vaste thuisaccu doorgaans veiliger en duurzamer is. Kijk bijvoorbeeld eens naar het verschil in capaciteit: een plug-and-play thuisbatterij heeft een aanmerkelijk lagere capaciteit dan een vast model.
Ook het op- en ontlaadvermogen van deze thuisaccu’s met stekker is lager. Het betekent concreet dat je de thuisbatterij vaak slechts kunt gebruiken voor het inschakelen van kleine huishoudelijke apparaten.
Verschillende soorten batterijen
In de inleiding van dit artikel worden twee soorten thuisbatterijen genoemd: de lithium-ion thuisaccu en de lithium-ijzerfosfaat batterij. Het voordeel van de tweede optie is dat deze zeer brandveilig is en daarmee geschikt voor het gebruik in huis.
Het model is daarbij relatief licht van gewicht en duurzaam; de lithium-ijzerfosfaat accu gaat een groot aantal laadcycli mee. Zo’n laadcyclus laat zich definiëren als de cyclus van het volledig op- en ontladen van de accu.
Naast deze twee soorten thuisbatterijen zijn er meer opties. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een zoutwater batterij. Deze modellen zijn echter groot, log en zwaar. Het voordeel van een zoutwater batterij is de lange levensduur hiervan.
Een vierde optie is de loodzuur batterij, die als zeer betrouwbaar en relatief goedkoop bekendstaat. Ook dit model is echter log en zwaar. Daarbij gaat een loodzuur batterij ondanks zijn betrouwbaarheid minder lang mee dan de andere soorten thuisbatterijen. Evenals dat het oplaadvermogen beperkt is.
Mogelijkheid tot het handelen op de onbalansmarkt
Een moderne thuisbatterij is van technologie voorzien, waarmee het mogelijk is om te handelen op de onbalansmarkt. Die mogelijkheid zit voornamelijk in de slimme software waarvan thuisaccu’s tegenwoordig voorzien worden.
De slimme software bepaalt voor jou als gebruiker het beste moment om stroom in te kopen, op basis van de actuele stroomprijs op de onbalansmarkt. Zeker op zonnige dagen, wanneer het verbruik overdag vaak beperkt is, kan dit ertoe leiden dat je stroom tegen een zeer gunstig tarief inkoopt. Door deze stroom in de avond te verbruiken, levert deze toepassing je een financieel voordeel op. In de avond hoef je op deze manier immers geen dure stroom van het net meer af te nemen.
De mogelijkheid om te handelen op de onbalansmarkt is overigens niet uitsluitend afhankelijk van de slimme software op je thuisbatterij. Je hebt er ook een dynamisch energiecontract voor nodig, dat door steeds meer energieleveranciers in Nederland aangeboden wordt.
Waar het stroomtarief normaliter maximaal twee tot vier keer per jaar wordt aangepast door een leverancier, wisselt deze bij een dynamisch contract ieder uur.
Handelen in stroom op de EPEX-markt
De handel in stroom is niet alleen mogelijk op de onbalansmarkt. Je kunt ook handelen op de EPEX-markt. Hier heb je niet alleen de optie om stroom in te kopen en je thuisbatterij op te laden; je kunt deze ook ontladen en zo stroom verkopen.
Houd er rekening mee dat de thuisaccu voor deze toepassing over software moet beschikken, die deze handel ondersteunt. Daarnaast moet ook de energieleverancier dit mogelijk maken voor jou, als particuliere consument. Onder meer de moderne SESSY thuisbatterij ondersteunt deze mogelijkheid.
Advies bij de aankoop van een thuisbatterij
Ben je benieuwd welk model thuisbatterij het beste past bij jouw huishouden? Laat je hierover adviseren door een specialist. De meeste consumenten kiezen voor een vast model thuisbatterij van 5 of 10 kWh, voorzien van slimme software om het systeem voor verschillende toepassingen in te kunnen zetten.
Denk aan het opslaan van een overschot aan groene stroom van je PV-systeem en bijvoorbeeld de handel op de onbalansmarkt. Een dergelijke brede toepassing van de thuisbatterij komt de terugverdientijd van het systeem ten goede.